fbpx

Cafeteria 2015 Önsegélyező Pénztár

Az 1993. évi XCVI törvény 2012. decemberi módosítása jelentősen kibővítette az önsegélyező pénztárak által nyújtható szolgáltatások körét. Ennek megfelelően a piacvezető IZYS Pénztár szolgáltatásai palettájában olyan új elemek jelentek, melyek eddig cafeteriából elérhetetlenek voltak.  Bevezettük az egyetemi/főiskolai tandíj, kollégiumi díj, albérleti díj nyújtását, közüzemi díjak kifizetését, devizahitel törlesztő részletet vagy az idősotthoni elhelyezést. Óvodás vagy iskoláskorú gyermekkel rendelkezők a tankönyv és tanszer kiadáson felül az összes ruházati költséget elszámolhatják és visszakapják a pénztári számlájukról.


Gyógyszerre, gyógyászati segédeszközre, optikára, fogorvosra, táppénz kiegészítésre, védőoltásokra, csecsemő és babaápolási termékekre ugyanúgy használható, mint a hagyományos egészségpénztárak.

Az IZYS-nél hat csoportba rendszereztük szolgáltatásainkat aszerint, hogy kinek mi lehet hasznos:

 • Szülés előtakarékosság
 • Gyermekeink taníttatása és jövője
 • Gondoskodás idős hozzátartozóinkról
 • Otthonunk védelme és biztonsága
 • Egészségtervezés és megőrzés
 • Jövedelem és egzisztencia védelem

 

Hogyan működik a gyakorlatban?

 

A szolgáltatások igénybevétele egyszerű, a nyomtatványok között található Szolgáltatás igénylőlap tartalmazza, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtani. Amikor belép valaki a pénztárba, még nem kell eldöntenie milyen szolgáltatásokat fog majd igénybe venni. A szolgáltatások közül később is szabadon válogathat.

Egyes szolgáltatások a befizetést követően azonnal felhasználhatók:

 • Devizahitel törlesztés
 • Közüzemi díjak (víz, gáz, csatorna, áram) védendő fogyasztók részére
 • Temetési költségek
 • Egészségcélú szolgáltatások:

   

   

  • Csecsemő és babaápolási termékek
  • Védőoltások, kötszerek
  • Gyógyszer, gyógyhatású készítmény
  • Gyógyászati segédeszköz – optika, fogorvos
  • Táppénz kiegészítés
  • Vakok speciális költségei
  • Mozgáskorlátozottak életvitelét megkönnyítő eszközök

Vegyünk egy példát. A devizahitel törlesztő részletek utalásának feltétele, hogy a deviza alapú lakáscélú hitel forintban kifejezett törlesztő részletének értéke a felvétel óta legalább 20% meghaladó mértékben növekedjen. Ennek megfelelően a jogosultság megállapításához meg kell küldeni a hitelszerződés másolatát, hogy tudjuk tényleg felvette a devizaalapú hitelt és mennyi volt az első törlesztő részlete a szerződés szerint. Meg kell küldeni az elmúlt 3 havi bankszámla kivonatot, hogy a növekedés megállapítható legyen. Az igényléstől számítva egy éven keresztül minden hónapban kiutaljuk az igényelt összeget a hitelintézet számlájára.

Az egészségcélú termékek és a temetési költségek esetén az egészségpénztáraknál is ismert módokon történik a szolgáltatás. A termékeket megvásárolhatják a pénztári kártyával vagy kérhetnek a vásárlásról számlát, amit ha beküldenek és van elég fedezetük, akkor mi átutaljuk a bankszámlájukra.

A többi szolgáltatást a 1993. évi XCVI törvény alapján csak a 180 nappal korábban befizetett összegek terhére lehet teljesíteni. Ez lehet, hogy elsőre soknak tűnhet, de gondoljunk csak bele, hogy a Széchenyi kártya szállás vagy szabadidő alszámlára, vagy az egészségpénztárba befizetett összegek sem kerülnek kerülnek azonnal felhasználásra. A különbség talán csak annyi az előbbihez képest, hogy nálunk az állampapírpiaci kamatoknak megfelelő mértékben hozamot is írunk jóvá a számlán, míg ott nem kamatozik egy forintot sem.

Szolgáltatások amikhez kell 180 napos egyenleg:

 • Szülés szolgáltatás: Akár egy millió forint is felvehető a terhesség vagy kisbaba megszületésének igazolásával.
 • Gyermeknevelési szolgáltatás: CSED/GYED/GYES kiegészítés, a lecsökkenő jövedelem pótlására.
 • Örökbefogadás: Gyermek örökbefogadása esetén akár egy millió forint is felvehető.
 • Nagycsaládosok jövedelem kiegészítése: GYET kieészítés a 3 vagy annál több gyermeket nevelők részére.
 • Óvodás vagy iskolás gyermek kiadásai: Tankönyv, tanszer vagy ruházat vásárlását igazoló számlákat ellenértékét fizetjük.
 • Egyetem/főiskola: Térítési díj, tandíj, kollégiumi vagy albérleti díj számolható el.
 • Idősotthoni vagy ápolási intézményben elhelyezés
 • Otthoni ápolás
 • Álláskeresési segély kiegészítése
 • Megváltozott munkaképességűek jövedelempótlása

Az IZYS Önsegélyező Pénztár a Család pénztára, mert a szolgáltatások mindegyike – a lakás fenntartásával kapcsolatosak kivételével – igénybe vehető közeli hozzátartozó jogán is.

Nézzük egy gyakorlati példát itt is. Ha van egy férfi dolgozó, akinek a felesége GYED-n van, akkor ő a pénztári számlájáról minden hónapban kaphat maximum a GYED mértékével azonos összegben jövedelempótlást, mert a családjában van egy lecsökkent jövedelem. Vagyis a munkáltatótól kapott cafeteria összeget, ő a bankszámlájára átutalással fogja megkapni a pénztári számláról. Mivel jövedelemkiegészítés történik, így nem kell számlákat bemutatnia.

Nézzünk egy másik esetet is a közeli hozzátartozóra vonatkozóan. Ha az egyik dolgozónak unokája születik vagy a lánya terhes lesz, akkor szülés szolgáltatás keretében a 180 napnál korábbi egyenlegéből felvehet maximum egy millió forintot. Ehhez egy születési anyakönyvi kivonat vagy a terhes kiskönyv másolatát kell bemutatnia. Gondoljunk csak bele milyen jó érzés, amikor gyermekünk legszebb pillanataiban tudjuk őt támogatni egy babakocsi, pelenkázó vagy egy őssejt levétel megvásárlásával.

Fontos még szólni arról, hogyha a pénztártag az adózott jövedelméből teljesít befizetést, akkor adókedvezmény formájában a befizetett összeg 20 százalékát jóváírásra kerül adóvisszatérítés formájában. Vagyis lényegesen nagyobb összeg lesz elkölthető. A mai banki kamatok tükrében a plusz húsz százalék olyan mintha 5-6 évnyi kamatot egy összegben kaptunk volna meg.

Azok, akik hosszabb távon gondolkodnak érdekes lehet, hogy a két évre lekötött összeg után további 10% adókedvezményt vehetnek igénybe a lekötés évében, így a tőkenövekedés hatványozott, mert az adókedvezményen túl a pénztári számlán az állampapír piaci hozamokra is szert tehet.

A pénztár szolgáltatásairól bővebben:

IZYS Szolgáltatások

 

Hogyan adózik a munkáltatói önsegélyező pénztári befizetés?

 

Cafeteria rendszert működtető vagy béren kívüli juttatást adó vállalkozások részére két, kedvezményes adózású cafeteria módot kínálunk:

 • munkáltatói támogatás
 • munkáltatói hozzájárulás

A munkáltatói befizetés adómentes vásárlási lehetőséget biztosít a pénztártagok és a szolgáltatásra bejelentett közeli hozzátartozóik részére. Az önsegélyező pénztár szolgáltatói hálózatában kártyával vagy közvetlen banki átutalással lehet felhasználni a jogszabályban meghatározott szolgáltatások vásárlására.

A dolgozónak aki kapja ezt a juttatás, taggá kell válnia.

 

Munkáltatói hozzájárulás

A juttatás maximum a minimálbér 30 %-ának megfelelő értékben adható havonta kedvező adózással. Az egészségpénztári és az önsegélyező pénztári juttatások összege együttesen sem haladhatja meg ezt a mértéket. A munkáltató az érvényes önsegélyező pénztári tagsággal rendelkező dolgozó választása alapján átutalja a pénztárnak a dolgozó által megjelölt összeget. Az átutalt összeg 94,1%-a a tag egyéni pénztári számlájára kerül, a többi a pénztár működési költségeinek, likviditásának fedezésére szolgál.

2015-ben a munkáltatót 16% személyi jövedelemadó kötelezettség és 14% egészségügyi hozzájárulás terheli a munkáltatói hozzájárulás összegének 1,19-szerese után, így a teljes adóteher 35,7%. A munkáltatói hozzájárulás után a pénztártag nem vehet igénybe adókedvezményt.

Bővebben: Munkáltatói hozzájárulás

 

Munkáltatói támogatás

A munkáltatói támogatás vagy másnéven adomány maximális értéke törvényileg nincs behatárolva.

Munkáltatót semmilyen adó és járulékfizetési kötelezettség nem terheli! Az adományként utalt összeg 100%-ban ráfordításként elszámolható.

A munkáltató az érvényes önsegélyező pénztári tagsággal rendelkező dolgozó választása alapján átutalja a pénztárnak az adományként meghatározott összeget. Az átutalt összeg 92,5%-a a tag egyéni pénztári számlájára kerül, a többi a pénztár működési költségeinek, likviditásának fedezésére szolgál.

A munkavállaló számára egyéb jövedelem lesz a pénztári számláján jóváírt adomány összege, így 16% személyi jövedelemadó és 27% kötelezettség terheli az összeg 0,78-szorosa után, vagyis a teljes adóvonzat mindössze 33,54%. A támogatásként jóváírt összeg egyben 20% adókedvezményre is jogosítja a pénztártagot évi 150.000 Ft mértékig, így a teljes fizetendő adó és az adókedvezmény különbözete 13,54%, ami gyakorlatilag a legkedvezőbbé teszi ezt a juttatási formát.

Bővebben: Munkáltatói támogatás

 

Referenciák – jelenlegi munkáltatói partnereink