fbpx

Életkockázatok kivédése

Életünk 50-60-70 éve alatt, vagy kinek mennyi jut, rengeteg dolog történhet velünk. Ezen események egy része előre tervezhető és egy kis belátással felkészülhetünk rá.

Szerencsére ma már egyre többen vannak, akik tudatosan észlelik, hogy a világ instabilabbá vált és lépéseket akarnak tenni, hogy a bizonytalanságot csökkentsék. Ők azok, akik megtakarítást képeznek a várható és váratlan eseményekre, így kiszámíthatóbbá teszik a kiszámíthatatlan környezetet, ami körülvesz mindannyiunkat.

Persze mindig maradni fog egy réteg, ami – felelőtlenségből vagy nem törődömségből – nem tervez és nem gondolkodik előre, hanem feléli mindennapi keresetét. Ők azok, akik könnyen kihasználhatóvá válnak, amikor szükségük lesz akár csak egy kisebb összegre is. Az uzsorakamatra hitelezőknek pont ők a célcsoportjuk.

Pedig havi pár ezer forint megtakarításával már komoly anyagi bázist lehet felépíteni, amivel elkerülhetők a következmények nagy része.

Az események egy része előre tervezhető és minden különösebb erőfeszítés nélkül felkészülhetünk rá. Ilyen lehet egy unoka/gyermek születése, gyermekünk iskoláztatása, vagy éppen egy új szemüveg készíttetése.

Másik része viszont olyan esemény, ami a legtöbb ember életében szerencsére sosem fordul elő és mindannyian csak reménykedünk, hogy velünk sem fog.

Ilyen események az alábbiak:

  • Állás elvesztése: komoly anyagi áldozatokkal járhat, ha anyagilag nem vagyunk felkészültek a jövedelmünk egy részének vagy teljes egészének elvesztésére. Ebben a helyzetben lehet, hogy nem leszünk képesek fizetni a lakáshitelünket, vagy a rezsiköltségeket, amivel létünk egyik alapja rendülhet meg.
  • Táppénz vagy betegszabadság: Jelenlegi szabályok szerint a fizetés 60%-t kapjuk. Érdemes átgondolni, hogy ha 2-3 héten keresztül fizetésünknek közel csak a felét kapjuk, akkor fogjuk-e tudni fizetni a megélhetéshez szükséges költségeket. És gondoljunk arra is, hogy a táppénz ideje alatt gyógyszereket kell vásárolnunk, amik nagyon drágák lehetnek.
  • Rendszeres gyógyszervásárlás: Az állami gyógyszertámogatás csökkentésével egyre drágábbá válnak a rendszeresen szedendő gyógyszerek. Az idősödő szervezetben a kor haladtával változások állnak be, ennek megfelelően egyre nagyobb valószínűséggel lesz szükségünk a magyar népbetegségek gyógyszereinek – legalább egyik – rendszeres szedésére: magas vérnyomás, szívgyógyszerek, reflux, cukor, koleszterin, reuma, allergia …
  • Gyógyászati segédeszköz vásárlás: Gyógyászati segédeszközre szükségünk lehet orvosi okok vagy kényelmi/megelőzési okból. Általában az egyszerűbb eszközök nem kerülnek sokba, de a komolyabb vagy jobb minőségű termékek több százezer forintos tételt is jelenthetnek. Kényelmi vagy megelőzési célból vásárolt gyógyászati segédeszköz lehet például egy kényelmesebb ágymatrac, hogy megelőzzük a hátfájást, egy új szemüveg, hogy a változó látóképességhez vagy egyszerűen csak a divatot követni tudjuk. De ide sorolhatók a fogszabályzó, MBT cipő vagy Scholl papucsok, masszírozó gépek is.
  • Fizikai vagy szellemi állapotban bekövetkező változás, ami hatással van munkaképességünkre. Soha ne legyen szükségünk ezekre a szolgáltatásokra, de az életben egy baleset bekövetkezésekor akár önhibánkon kívül is kerülhetünk ilyen helyzetbe. Ezek az események lelkileg különösen megterhelők, ne súlyosbítsuk még az életszínvonal csökkenésével.
  • Temetés: A temetés költségei magasak és a hirtelen bekövetkező esetekben is azonnal rendelkezésre kell álljon a megfelelő összeg. Egy temetés ára 150.000 forinttól egészen milliós tételekig tarthat. Érdemes hát előre felkészülnünk, mert a lelkileg megterhelő gyászt ne súlyosbítsuk azzal, hogy hitelért kell folyamodnunk pénzintézetekhez.

A fenti eseményekre érdemes állami támogatással felkészülni!

Az IZYS Önsegélyező Pénztáron keresztül megtakarított összegek 20 százalékát az állam hozzáteszi adónkból, ezzel is növelve a megtakarítás értékét.

Az önsegélyező pénztári megtakarítás előnye, hogy az összeg bármikor, kamatveszteség nélkül felvehető.

További előny, hogy kamatadómentesen fial az összeg, így kockázatmentesen is magas hozam érhető el.

A fentiek kivédéséhez jellemzően elég, ha pár ezer forintot rendszeresen megtakarít és ezzel bármilyen körülmények között nyugodtan hajthatja álomra fejét, tudva azt, hogy felelősségteljesen felkészült.

Kapcsolódó oldalak: