fbpx

Gyerekruha – egyetemi tandíj

A 1993. évi XCVI törvény 2016. január 1-n hatályba lépő módosítása miatt az IZYS Pénztáron keresztül fizethetők az óvodába vagy iskolába járó gyermekek ruházati, tanszer és tankönyv kiadásai. Így ezen kiadások után adókedvezmény vehető igénybe.

 

Ki veheti igénybe

A gyermek szülei, nagyszülei, testvérei. Természetesen akkor, ha rendelkeznek adóköteles jövedelemmel. 

 

Hogyan működik

A Pénztárnál vezetett számládra feltöltött összeg 20 százalékát az adódból visszaigényelheted és a pénztári számládról mind a befizetett összeget, mind az adódból visszatérített összeget el tudod költeni ruházat, tanszer, tankönyv megfizetésére.

Sőt ha egyetemen vagy főiskolán hallgató gyermeked, unokád van és még nem töltötte be a 25. életévét, akkor a tandíját, kollégium- és albérlet díját is fizetheted a pénztárból.  

A Pénztárnak vannak költségei, amit nem rejtünk véka alá, mert tudjuk, hogy garantáltan jobban fogsz járni! A kezelési költség 5,9%, vagyis az adókedvezményt, ha csökkentjük a Pénztár költségével, még akkor is nyersz rajta 14,1%-t, ami sok évnyi banki kamatnak felel meg, miközben 180 napig még kamatot is kapsz utána, ami szintén lényegesen nagyobb, mint amennyit a bankszámlád fial. Ha még nem vagy tag, akkor van még az elején 6.000 Ft kártyadíj, mely kétéves lejáratú, de kétév múlva a kártya megújítása már csak 2.000 Ft. Utóbbit le lehet mondani, ha nem használod és akkor nem újul meg a régi kártyád. A pénztári kártyát össze tudod kapcsolni a bankkártyáddal, így ha használni akarod, akkor mindössze annyi dolgod lesz, hogy ezzel a kártyával fizeted ki a vásárolt termékeket az elfogadóhelyeken, mert a pénztárból a gyógyszerekre, szemüvegre, naptejre, óvszerre, fogorvosra, lézeres látásjavításra, magánkórházra, biztosításra, szűrővizsgálatra is költhetsz. Vagyis az ilyen jellegű kiadásokra költött feltöltéseid után is kapsz 20% adókedvezményt, ha azokat az IZYS kártyával fizeted.

A maximálisan erre a célra költhető összeg óvodás/iskolás/főiskolás gyermekenként 2024-ben 266.800 forint, de ez minden évben növekedik a minimálbérrel párhuzamosan. 7 évvel ezelőtt például még kevesebb, mint a fele, 111.000 forint volt.

Ha kizárólag erre akarod használni a pénztári számlát (nem költesz pl. lakáshitelre, gyógyszerre, fogorvosra), akkor gyermekenként – a pénztári költség miatt – 283.530 forinttal érdemes feltöltened egyenleged. Így az adókedvezményed 56.706 forint/gyermek lesz az éves pénztári feltöltésed után. Azt te döntöd el, hogy havonta töltesz fel valamekkora összeget, vagy idén év végén töltöd fel, de azt jó ha tudod, hogy a 2023-ban befizetett összeg 20%-a már 2024. március-júniusában a számládon jóváírásra kerül adókedvezményként, míg a 2023-as befizetések után járó adóvisszatérítés pedig csak 2024-ben érkezik meg és az már a következő évi adóból történik, vagyis ha idén nem töltöd fel, akkor elvesztettél egy évnyi adókedvezményt.

Amennyiben a szülők nem váltak el, akkor mindkét szülő tudja igényelni a szolgáltatást, de nagyszülőket is be tudsz vonni, így többszörözheted az egy gyermekre felvehető összeget. Csak a példa kedvéért ha egy évben 600.000 forintot költesz a fenti kiadásokra egy gyermeknél, akkor három pénztári számláról – közeli hozzátartozók bevonásával – a teljes költség után megkaphatod az adókedvezményt. 

 

 

Érdekel, kérdéseid vannak? Hívd ügyfélszolgálatunkat a +36 1 769 0061 telefonszámon munkaidőben és kedves kollégáink megválaszolják őket.

 

Még nem vagy tag?

Sosem késő elkezdeni. Ha még nem vagy tag, akkor tölts ki egy belépési nyilatkozatot, akár a nyomtatványok közül kinyomtatod, akár az E-számlanyitásra kattintva online kitöltheted. Utóbbi előnye lehet, hogy belépési kérelmed azonnal beérkezik és még aznap taggá válhatsz. Akármelyik módozatot is választod az eredeti vagy elektronikus – AVDH – aláírásoddal ellátott példányt el kell küldened a Pénztárnak. Nem tudod, hogy kell AVDH-val aláírni, ne aggódj a kitöltött belépési nyilatkozat küldésekor ennek lépéseit is elküldjük neked. Biztos sikerülni fog!  

 

 

Ha a belépési nyilatkozat kitöltésén túl vagy, akkor tudsz utalást indítani, vagy az E-befizetés menüponton keresztül bankkártyás vásárlással tudod feltölteni az egyenleged. A közlemény rovatba be kell írnod a tagazonosító számot, vagy ha azzal még nem rendelkezel, mert a Pénztár még nem igazolta vissza a tagságot, akkor az adóazonosító jeled. Utóbbi mindenkinek egyedi így biztosan beazonosítható, hogy a befizetés kinek a számlájára történt. Amennyiben nem szeretnél utalni vagy kártyával vásárolni a honlapon keresztül, akkor egy közeli CIB bankban készpénzzel is feltöltheted a számlád a következő bankszámla szám megadásával: 11101301-18254596-36000001, csak ne felejtsd el a neved és az adóazonosító jeled/tagazonosító számod beíratni a közlemény rovatba.

 

 

Óvodáztatás, iskoláztatás vagy felsőoktatás szolgáltatás igénylése

Az egyenleged felöltését követő 6. hónaptól tudjuk visszautalni neked a mostani feltöltésed. Ehhez nagyon egyszerű dolgod van – ezt nem kell most elintézned, ráérsz a következő 4 hónapban bármikor: 

  • küldj egy szolgáltatás igénylőlapot, vagy ha a gyermeked már felsőoktatásban tanul, akkor egy ilyet
  • egy óvodalátogatási, iskolalátogatási vagy felsőoktatási hallgatói igazolást
  • valamint ha a fentieket beküldted, akkor a már kifizetett vagy a jövőben keletkező költségekről a számlákat (a jövőbeli számláknál már nem kell még egyszer megküldeni a szolgáltatás igénylőlapot és a hallgatói igazolást azonos szemeszterben vagy azonos évben óvoda és iskolalátogatási igazolást).

 

Érdekel, további kérdéseid vannak? Hívd ügyfélszolgálatunkat a +36 1 769 0061 telefonszámon munkaidőben és kedves kollégáink megválaszolják őket.

 

Ha ismerőseidnek is hasznos lehet amit olvastál, akkor segítsd őket abban, hogy tudjanak róla. Az alábbi gombbal egyszerűen meg tudod osztani a cikket a facebookon.