fbpx

Lakáshiteltörlesztés változása

A Pénztár felügyeletét gyakorló Magyar Nemzeti Bank lakáshiteltörlesztés szolgáltatásra kiadott állásfoglalása miatt a lakáshiteltörlesztés szolgáltatás igénybevételének feltételei, valamint az egy hitelszerződés alapján több pénztártag részére teljesített kifizetés összege változik.

 

A szolgáltatás igénybevételének feltételeinek változása

A lakáshiteltörlesztés szolgáltatás igénybevételéhez az alábbi dokumentum benyújtása szükséges:

  • hitelintézet által kiadott,
  • a pénztártag nevére szóló,
  • a pénztártag által teljesített hiteltörlesztés befizetését

igazoló dokumentum.

Más személy (azaz nem a pénztártag) nevére kiállított igazolás alapján a Pénztár a lakáscélú jelzáloghitel törlesztés szolgáltatást a pénztártag részére nem nyújthatja.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A bankszámlakivonat vagy a tranzakció részletező akkor fogadható el igazolásként, ha azon a kiállító bank feltünteti a pénztártag nevét.

Ha például családtagok (házastársak, testvérek, szülők és gyermekek) mindannyian pénztártagok, mindannyian szerepelnek a hitelszerződésben adósként vagy adóstársként, akkor az egyes pénztártagok az alábbiak szerint tudják a lakáshiteltörlesztés szolgáltatást igénybe venni:

 

Igazolás bankszámlakivonattal:

  • Ha a bankszámla, amelyről a hiteltörlesztés történik közös, azaz a pénztártagok társtulajdonosok és mindegyikük neve feltüntetésre kerül a bankszámlakivonaton, akkor mindegyiküknek ugyanazt a bankszámlakivonatot kell elküldenie.
  • Ha a bankszámla, amelyről a hiteltörlesztés történik, tulajdonosa kizárólag az egyik pénztártag, úgy

     

    • a bankszámlatulajdonos pénztártagnak a bankszámlakivonatot kell elküldenie,
    • a többi pénztártagnak el kell küldenie a saját bankszámlakivonatát, amelyen szerepel, hogy a bankszámlatulajdonos pénztártagnak elutalta az adott havi törlesztést (ezzel igazolva, hogy a rá eső részt megfizette), illetve el kell küldenie a bankszámlatulajdonos pénztártagnak a bankszámlakivonatát, annak igazolására, hogy az adott havi törlesztés a bank felé megtörtént.

 

Igazolás tranzakció részletezővel:

  • Ha a bankszámla, amelyről a hiteltörlesztés történik közös, azaz a pénztártagok társtulajdonosok és mindegyikük neve feltüntetésre kerül a tranzakció részletezőn, akkor mindegyiküknek ugyanazt a tranzakció részletezőt kell elküldenie.
  • Ha a bankszámla, amelyről a hiteltörlesztés történik, tulajdonosa kizárólag az egyik pénztártag, úgy

     

    • ha tranzakció részletezőn a bank feltünteti a bankszámlatulajdonos pénztártagnak nevét, akkor a pénztártagnak a tranzakció részletezőt kell elküldenie,
    • a többi pénztártagnak el kell küldenie a saját nevére szóló tranzakció részletezőt, amelyen szerepel, hogy a bankszámlatulajdonos pénztártagnak elutalta az adott havi törlesztést (ezzel igazolva, hogy a rá eső részt megfizette), illetve el kell küldenie a bankszámlatulajdonos pénztártagnak az ő nevére szóló tranzakció részletezőjét, annak igazolására, hogy az adott havi törlesztés a bank felé megtörtént.

 

Igazolás banki befizetést igazoló pénztárbizonylattal:

Ha valamelyik adós vagy adóstárs pénztártag nem rendelkezik bankszámlával, úgy ő az adott bankban pénztári befizetést teljesíthet annak a részére, akinek a bankszámlájáról történik a hiteltörlesztés. A szolgáltatás igénybevételéhez a befizetést igazoló, a pénztártag nevét tartalmazó pénztárbizonylatot, valamint a bankszámlatulajdonos bankszámlakivonatát vagy tranzakció részletezőjét kell elküldenie.

 

 

Egy hitelszerződés alapján több pénztártag részére teljesített kifizetés összegének változása

Ha több pénztártag ugyanazon hitelszerződés alapján igényli a szolgáltatást, akkor a Pénztár által kifizetett összeg nem haladhatja meg a hiteltörlesztés összegét.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha a hiteltörlesztés összege 50.000Ft és két pénztártag igényli a szolgáltatást, akkor összesen 44.700 Ft fizethető ki, azaz pénztártagonként a maximális 22.350Ft fizethető ki 2019-ben.

Ha a hiteltörlesztés összege 20.000Ft és két pénztártag igényli a szolgáltatást, akkor összesen 20.000Ft fizethető ki. Ez történhet akár úgy, hogy pénztártagonként 10.000-10.000Ft kerül kifizetésre, akár úgy, hogy az egyik pénztártag részére 5.000Ft, a másik pénztártag részére 15.000Ft kerül kifizetésre.

 

A változások a lakáshiteltörlesztés szolgáltatást már igénybe vevő pénztártagoknál 2020. február elsején kerülnek bevezetésre.

 

Bővebben a lakáshiteltörlesztés szolgáltatásról

 

Kövesse híreinket, és értesüljön elsőként az újdonságokról!