fbpx

Szolgáltatások és adózás változása 2019

2019-ben ismét jelentősen emelkedik a minimálbér és az egészségügyi hozzájárulás átalakul szociális hozzájárulási adóvá, előbbi változás jó hatással van több szolgáltatásunkra is, illetve a változások kihatással vannak a munkáltatói által befizethető juttatásokra is.

 

Lakáshitel törlesztés

Kizárólag az adós vagy adóstárs pénztártag pénztártag veheti igénybe (tehát kedvezményezettként nem). A pénztári számlára ezen céllal feltölthető összeg 2019-tól havi 23.800 forintra, vagy éves 285.100 forintra emelkedik, mert a számláról felvehető összeg 22.350 forintra növekedett.

 

Óvoda/Iskola/Főiskola/Egyetem

A pénztári számlára feltölthető összeg 2019-től évente gyermekenként/hallgatónként 158.400 forintra emelkedik, mert a számláról felvehető összeg 149.000 forintra növekedett. A szolgáltatást kedvezményezett révén is igénybe lehet venni, így többszörözhető az összeg.

 

Munkáltatói juttatások adózása

Bár a munkáltatói hozzájárulás és támogatás 2019. január elsejétől ugyanúgy adózik, mint a bérjövedelem, de a célzott szolgáltatások adózása továbbra is rendkívül kedvező marad.

Az egészségpénztári szolgáltatásokra fizetett célzott szolgáltatás esetén a munkáltató fizet 40,71% mértékű adót, a dolgozónak mindössze annyi dolga van, hogy elköltse ezen összeget.

Ezzel szemben az önsegélyező pénztári szolgáltatásra juttatott összeg adó- és járulékmentes marad a cégnél. A dolgozónak kell majd adót fizetnie az éves adóbevallás elkészítésekor. DE csak azon összegek után kell adót fizetnie, amit már ténylegesen át is utalt a Pénztár a dolgozó bankszámlájára (pl. lakáshitel törlesztés címén). Ha nem történik felhasználás, akkor senkinek nem kell adót fizetnie. A felhasznált összeg után az adó mértéke: 28,98%, ami a legkedvezőbb a juttatások között.

 

 

Szóljon hozzá, tegye fel a kérdését!

hozzászólás eddig

Kövesse híreinket, és értesüljön elsőként az újdonságokról!