fbpx

Hogyan hat a tőke és idő páros a megtakarításaimra?

A kamatos kamat a lekötött betéteknél azt jelenti, a lekötési periódus végén a lekötött összegre elszámolt kamatot hozzáírjuk az alaptőkéhez, így a következő lekötési periódusban már egy megnövelt alaptőke kamatozik. Részvény alapú befektetés esetében,  ha egy periódusban növekszik az értékpapír ára, a következő periódusban az elért értéknövekedés képezi a következő periódus alapárát.

A kamatos kamat működésének eredménye azért kápráztatja el még ma is az embereket, mert a mindennapi életben lineáris matematikai modellekhez szoktunk: ha egy mennyiség emelkedik, a vele kapcsolatban álló szintén arányosan nő. A kamatos kamat azonban a végösszeg exponenciális növekedését eredményezi: kis változások a paraméterekben nagy változásokat okoznak a végösszegben.

Kamatos kamat a főiskolán tanult képlet alapján már közepes minőségű számológépeken is számítható, pénzügyi kalkulátor esetében már egészen egyszerű a számítás. Megközelítő becslésként a könnyen megjegyezhető “72-es szabály” javasolható: ha a 72-t elosztjuk befektetésünk éves százalékban kifejezett hozamával, megkapjuk hány év múlva duplázódik meg befektetésünk. 12%-os hozamú befektetés esetén tőkénk 6 év alatt kétszereződik, mert 72 : 12 = 6.

Figyeljük meg egy 100.000 forintos befektetés hogyan alakul 5, 10, 15, 20 év múlva, ha a befektetésünk éves átlaghozama 6%, 8%, 10% vagy 12%:

A fenti táblázatból látszik, hogy 8% kamat mellett 20 év múlva több mint a négy és félszerese lesz. Érdemes megnézni azt, hogy a befizetett összeg után visszakapott 20% adókedvezmény kezdeti tőkeemelő hatása, hogyan befolyásolja a megtakarítás értékét:

A kezdő tőke adókedvezmény révén történő megnövelése a futamidő végén felvehető összeget jelentős mértékben módosítja. 20 év és 8% kamat esetén több mint az öt és félszerese lesz a kezdeti megtakarításnak. Úgyhogy látraszóló kamatot kap, vagyis az összeg bármikor elkölthető a pénztár szolgáltatásaira kamatveszteség nélkül.

A maximalistáknak akiknek ez sem elég, számukra a jó hírünk az, hogy a kétévre lekötött összeg után további 10% adókedvezmény vehető igénybe, mely szintén tovább növeli a realizált hozamot. Ebben az esetben 20 éves futamidő és 8% kamat mellett, már több mint tizenkét és félszeresét veheti fel az elhelyezett összegnek.

 

A kamatos kamat legfontosabb tanulságai:

  1. A biztonság követelményeit kielégítő, átlagos hozamú portfólió esetében csak közép és hosszútávon lehet kimagosló hozamokat elérni.
  2. A befektetési alap  portfólió folyamatosan menedzselést igényel szakértő bevonásával, mert már 1-2%-kal magasabb hozam is jelentős többletet eredményez a végösszegben.
  3. A kamatos kamat ellenünk is dolgozhat: ha hitelt veszünk fel, akkor a hitelkamatok számolódnak a kamatos-kamat elvén, csak nem a mi számlánkat gyarapítva.