fbpx

Lakáshitel törlesztés 20% adókedvezménnyel

A 1993. évi XCVI törvény 2016. január 1-n hatályba lépő módosítása miatt az IZYS Pénztáron keresztül fizethetők a lakáshitel törlesztőrészletek, így adókedvezmény vehető igénybe.

 

Ki veheti igénybe:

Aki jelzálog alapú hitelintézeti lakáscélú hitelben adós vagy adóstárs.

 

Hogyan működik:

A Pénztárnál vezetett számládra feltöltött összeg 20 százalékát az adódból visszaigényelheted és a pénztári számládról mind a befizetett összeget, mind az adódból visszatérített összeget el tudod költeni, például lakáshitel törlesztő megfizetésére.

A Pénztár természetesen nem puszira vezeti a számlád, hanem költségei vannak. A kezelési költség 5,9%, vagyis az állami támogatást, ha csökkentjük a Pénztár költségével, még akkor is nyersz rajta 14%-t, ami 20-30 évnyi banki kamatnak felel meg. Van még az elején 6.000 Ft kártyadíj, mely kétéves lejáratú, de a második kártya díja már csak 2.000 Ft (ezt le lehet mondani, ha nem használod). A pénztári kártyát össze tudod kapcsolni a bankkártyáddal, így neked annyi dolgod lesz, hogy ezzel a kártyával fizess elfogadóhelyeken, mert a pénztárból a gyógyszerekre, szemüvegre, családalapításra, fogorvosra, magánkórházra is költhetsz. Vagyis az ilyen jellegű kiadásokra költött feltöltéseid után is kapsz 20% adókedvezményt, ha azt az IZYS kártyával fizeted.

A számlára feltöltött összegnek 6 hónapig kell kamatoznia mielőtt elköltöd. Azonban erre az időszakra kamatot fizet a Pénztár. A kamat mértéke alacsony, mert kizárólag biztonságos eszközökbe történik befektetés, így a hozam mindig pozitív, de csak 1-3% mértékű. Jó hír viszont, hogy kamatadó és kamatehó mentes, így a jóváírt kamat 100%-ban téged illet.

A lakáscélú hitel törlesztőrészletekre igénybe vehető összeg nem túl magas, a havi minimálbér 15%-a lehet. Vagyis 2022-ben 30.000 forint/hó (mert 202.200 forint a minimálbér), de ez minden évben növekszik. 6 évvel ezelőtt például még csak 16.650 forint volt.

2022-ben éves szinten 383.000 forint az az összeg, amit maximálisan érdemes befizetned, ha kizárólag hitel törlesztésre (pl nem költesz gyermekruhára, gyógyszerre, fogorvosra) akarod használni. Így az adókedvezményed 76.600 forint lesz a 2022-es pénztári feltöltésed után. Azt te döntöd el, hogy havonta töltesz fel 31.900 forintot, vagy egy évre előre feltöltöd ennek tizenkétszeresét, de azt jó ha tudod, hogy a 2022-ben befizetett összeg 20%-a már 2023. március-júniusában a számládon jóváírásra kerül adókedvezményként, míg a 2023-as befizetések után járó adóvisszatérítés pedig csak 2024-ben.

A törlesztő részletet fizethetik az adósok és az adóstársak is, így többszörözhető a havi 30.000 forint. Csak a példa kedvéért ha a törlesztő részletetek 60.000 forint és ketten vagytok adósok/adóstársak, akkor a teljes törlesztő részletet tudjátok fizetni az IZYS számláitokról. Ha évente 2 x 383.000 forint a feltöltésetek, akkor 153.200 forint adókedvezményt tudtok igénybe venni. Vagyis 2,5 havi törlesztőt kaptok vissza a béretekből levont személyi jövedelemadóból.

Érdekel, kérdéseid vannak? Hívd ügyfélszolgálatunkat a +36 1 769 0061 telefonszámon munkaidőben és kedves kollégáink megválaszolják őket.

Ha döntöttél, hogy neked ez kell, akkor ezt kell tenned:

Tölts ki egy belépési nyilatkozatot, akár a nyomtatványok közül kinyomtatod, akár az E-számlanyitásra kattintva online kitöltheted. Utóbbi előnye lehet, hogy belépési kérelmed azonnal beérkezik és még aznap feldolgozásra kerül és egyből taggá válsz. Akármelyik módozatot is választod az eredeti aláírásoddal ellátott példányt el kell küldened a Pénztárnak.

Ha a belépési nyilatkozat kitöltésén túl vagy, akkor tudsz utalást indítani, vagy az E-befizetés menüponton keresztül bankkártyás vásárlással tudod feltölteni az egyenleged. A közlemény rovatba be kell írnod a tagazonosító számot, vagy ha azzal még nem rendelkezel, mert a Pénztár még nem igazolta vissza a tagságot, akkor az adóazonosító jeled. Utóbbi mindenkinek egyedi így biztosan beazonosítható, hogy a befizetés kinek a számlájára történt. Amennyiben nem szeretnél utalni vagy kártyával vásárolni a honlapon keresztül, akkor egy közeli CIB bankban készpénzzel is feltöltheted a számlád a következő bankszámla szám megadásával: 11101301-18254596-36000001, csak ne felejtsd el a neved és az adóazonosító jeled/tagazonosító számod beíratni a közlemény rovatba.

A befizetésedet követő 6. hónaptól fogjuk utalni neked a törlesztő részleteket. Ahhoz, hogy ez megtörténjen igénylened kell a szolgáltatást:  küldj egy szolgáltatás igénylőlapot, az utolsó három havi bankszámlakivonatot, amiken látszik a fizetett törlesztő összege és a hitelszerződés másolatát, amiből megállapítható, hogy jelzálogalapú és lakáscélú a hiteled. Ezeken kívül a folyamatos folyósításhoz minden hónapban el kell küldened a hiteltörlesztés igazolását, amely lehet például egy bankszámlakivonat.

Érdekel, kérdéseid vannak? Hívd ügyfélszolgálatunkat a +36 1 769 0061 telefonszámon munkaidőben és kedves kollégáink megválaszolják őket.

Ha ismerőseidnek is hasznos lehet amit olvastál, akkor segítsd őket abban, hogy tudjanak róla. Az alábbi gombbal egyszerűen meg tudod osztani a cikket a facebookon.