fbpx

Lakáshitel törlesztés 20% adókedvezménnyel

A 1993. évi XCVI törvény 2016. január 1-n hatályba lépő módosítása miatt az IZYS Pénztáron keresztül fizethetők a lakáshitel törlesztőrészletek, így adókedvezmény vehető igénybe.

 

Ki veheti igénybe

Te is, ha jelzálog alapú lakáscélú hitelben vagy adós vagy adóstárs.

 

Hogyan működik

A Pénztárnál vezetett számládra feltöltött összeg 20 százalékát az adódból visszaigényelheted és a pénztári számládról mind a befizetett összeget, mind az adódból visszatérített összeget el tudod költeni, például lakáshitel törlesztő megfizetésére.

A Pénztár természetesen nem ingyen vezeti a számlád, hanem költségei vannak. A kezelési költség 5,9%, vagyis az állami támogatást, ha csökkentjük a Pénztár költségével, még akkor is nyersz rajta 14,1%-t, ami sok évnyi banki kamatnak felel meg. Ha még nem vagy tag, akkor van még az elején 6.000 Ft kártyadíj, mely kétéves lejáratú, de kétév múlva a kártya megújítása már csak 2.000 Ft (le lehet mondani, ha nem használod). A pénztári kártyát össze tudod kapcsolni a bankkártyáddal, így neked annyi dolgod lesz, hogy ezzel a kártyával fizess elfogadóhelyeken, mert a pénztárból a gyógyszerekre, szemüvegre, családalapításra, fogorvosra, magánkórházra is költhetsz. Vagyis az ilyen jellegű kiadásokra költött feltöltéseid után is kapsz 20% adókedvezményt, ha azt az IZYS kártyával fizeted.

A számlára feltöltött összegnek 6 hónapig kell kamatoznia mielőtt elköltöd. Azonban erre az időszakra kamatot fizet a Pénztár. A kamat mértéke a banki kamatoknál általában lényegesen magasabb. Mivel állampapírokba fektetjük, így a hozam mindig pozitív, 2024-ben várhatóan 6-7% mértékű lesz. Jó hír viszont, hogy kamatadó és kamatehó mentes, így a jóváírt kamat 100%-ban téged illet.

A lakáscélú hitel törlesztőrészletekre igénybe vehető összeg a havi minimálbér 15%-a lehet. Vagyis 2024-ben 40.020 forint/hó (mert 266.800 forint a minimálbér), de ez minden évben növekszik. 7 évvel ezelőtt például még kevesebb, mint a fele, 16.650 forint volt.

Az idei év végén vagy 2024-ben éves szinten 510.360 forint az az összeg, amit maximálisan érdemes befizetned, ha kizárólag hitel törlesztésre akarod használni (nem költesz pl. gyermekruhára, gyógyszerre, fogorvosra) . Így az adókedvezményed 102.072 forint lesz az éves pénztári feltöltésed után. Azt te döntöd el, hogy havonta töltesz fel 42.530 forintot, vagy egy évre előre feltöltöd ennek tizenkétszeresét, de azt jó ha tudod, hogy a 2023-ban befizetett összeg 20%-a már 2024. március-júniusában a számládon jóváírásra kerül adókedvezményként, míg a 2023-as befizetések után járó adóvisszatérítés pedig csak 2024-ben.

A törlesztő részletet fizethetik az adósok és az adóstársak is, így többszörözhető a havi 40.020 forint. Csak a példa kedvéért ha a törlesztő részletetek 80.000 forint és ketten vagytok adósok/adóstársak, akkor a teljes törlesztő részletet tudjátok fizetni az IZYS számláitokról. Ha évente 2 x 510.360 forint a feltöltésetek, akkor 204.144 forint adókedvezményt tudtok igénybe venni. Vagyis 2,5 havi törlesztőt kaptok vissza a béretekből levont személyi jövedelemadóból.

20 év alatt adós és adóstárs együtt 4 MFt-t kap vissza az adójából, ami már egy szabad szemmel is jól látható összeg. Mindezt azért, mert egy önsegélyező pénztáron keresztül fizeted a hiteled és nem közvetlenül a bankszámláról. Szerinted megéri?

 

 

Érdekel, kérdéseid vannak? Hívd ügyfélszolgálatunkat a +36 1 769 0061 telefonszámon munkaidőben és kedves kollégáink megválaszolják őket.

 

Ha még nem vagy tag, akkor ezt kell tenned

Ha még nem vagy tag, akkor tölts ki egy belépési nyilatkozatot, akár a nyomtatványok közül kinyomtatod, akár az E-számlanyitásra kattintva online kitöltheted. Utóbbi előnye lehet, hogy belépési kérelmed azonnal beérkezik és még aznap taggá válhatsz. Akármelyik módozatot is választod az eredeti vagy elektronikus – AVDH – aláírásoddal ellátott példányt el kell küldened a Pénztárnak.

 

 

Ha a belépési nyilatkozat kitöltésén túl vagy, akkor tudsz utalást indítani, vagy az E-befizetés menüponton keresztül bankkártyás vásárlással tudod feltölteni az egyenleged. A közlemény rovatba be kell írnod a tagazonosító számot, vagy ha azzal még nem rendelkezel, mert a Pénztár még nem igazolta vissza a tagságot, akkor az adóazonosító jeled. Utóbbi mindenkinek egyedi így biztosan beazonosítható, hogy a befizetés kinek a számlájára történt. Amennyiben nem szeretnél utalni vagy kártyával vásárolni a honlapon keresztül, akkor egy közeli CIB bankban készpénzzel is feltöltheted a számlád a következő bankszámla szám megadásával: 11101301-18254596-36000001, csak ne felejtsd el a neved és az adóazonosító jeled/tagazonosító számod beíratni a közlemény rovatba.

 

 

Lakáshitel törlesztés szolgáltatás igénylése

Az egyenleged felöltését követő 6. hónaptól fogjuk utalni neked a törlesztő részleteket. Ahhoz, hogy ez megtörténjen nagyon egyszerű dolgod van – ezt nem kell most elintézned, ráérsz a következő 4 hónapban bármikor: 

  • küldj egy szolgáltatás igénylőlapot,
  • az utolsó három havi bankszámlakivonatot, amiken látszik a fizetett törlesztő összege, minden más tétel kitakarható
  • valamint a hitelszerződés másolatát, amiből megállapítható, hogy jelzálogalapú és lakáscélú a hiteled.

Ezeket egyszer kell megküldened, utána a folyamatos folyósításhoz minden hónapban csak egy emailt kell küldened, amiben jelzed felénk, hogy törlesztetted hiteled.

Érdekel, kérdéseid vannak? Hívd ügyfélszolgálatunkat a +36 1 769 0061 telefonszámon munkaidőben és kedves kollégáink megválaszolják őket.

 

Ha ismerőseidnek is hasznos lehet amit olvastál, akkor segítsd őket abban, hogy tudjanak róla. Az alábbi gombbal egyszerűen meg tudod osztani a cikket a facebookon.