fbpx

Más?odik

baba mama

A család bővül – MEGINT. Másodszorra könnyebb? Nehezebb? Sok anyuka, aki már túl van az első terhesség nehézségein, úgy gondolja, hogy a második már gyerekjáték lesz. A reggeli rosszulléteket már-már megszokta, az éjjeli fagyi evésről és a kismamaruhákról nem is beszélve. A másik oldalon pedig sokan vannak, akik szentül hiszik, hogy mindez nem igaz. Minden terhesség, csak úgy, mint minden megszülető élet, más.

Babakocsi? – pipa. Kiságy? – pipa. Cumisüveg, kistakaró, pelenkázó? – pipa, pipa, pipa. Már minden létező babakelléket megvásároltak a szülők, hiszen az első csecsemőnek szerettek volna minden megadni. Így, a második gyermeknél legalább már nem kell végigjárni a város összes bababoltját. Elpakolva a kinőtt ruhák, dobozban a már megunt játékok. Majd jó lesz még – mondják. Igazuk van?

Minden gyermeknek ugyanazokra a „felszerelésekre” van szüksége? Pelenkázni kell, ez igaz, de vajon az a rugdalódzó, ami évekkel ezelőtt az első gyermeknek jó volt, most is jó lesz? A poros játok egy kis takarítás után olyanok, mintha újak lennének? Jó az, ha a második gyermek nem csak a születési sorrendben, de mindenben a második? 

Mondani szokás, hogy minden csecsemő ugyanolyan. Ezzel szemben, aki már egyszer is megtapasztalta, hogy mennyire különböző lehet két kisgyermek, az a haját tépi, amikor (általában) a férfiak ugyanolyannak címkézik őket. Nincs két egyforma szempár, egyforma talpacska, mosoly, és persze sírás sem.

Egy online fórum hozzászólója, Átokrátokboszorkányok a különbségeket így fogalmazza meg:

Babakelengye?
Első gyermek esetén: Előre kimosod, színek szerint rendezed, és precízen összehajtogatod a babaruhákat.
Második gyermek esetén: Ellenőrzöd, hogy még tiszták-e, és csak a legsötétebb foltokat tartalmazóktól válsz meg.
Harmadik gyermek esetén: Miért ne viselhetnének a fiúk is rózsaszínűt?!

Pénzügyileg lehet könnyebb…

Aki átélte az első várandósság kilenc hóanpját, az tudja, hogy nem csak az idővel, de a pénzzel is versenyt futunk. Elkészül-e időre a lakás átalakítása, elég lesz-e a kettőnk keresete helyett egy kereset, meg a GYES, a rengeteg megvásárlandó dolgot milyen áron és hogyan szerezzük be, hiszen csak pár hónapig kell… és így tovább. Az önsegélyező pénztárral mindez egy kicsivel könnyebb – pláne, ha az állami támogatást is megszerezzük. Erről bővebben itt tud meg többet…

 

Első? Második? Van különbség?

Van-e különbség első és második várandósság között? Minden ugyanolyan, vagy esetleg szerezhetnek új tapasztalatok is? Hogyan lesz a másodikból első?

Szóljon hozzá, tegye fel a kérdését!

hozzászólás eddig

Kövesse híreinket, és értesüljön elsőként az újdonságokról!