fbpx

Szűrővizsgálat fontossága

Az idő kulcsfontosságú: kiknek és milyen gyakran ajánlott szűrővizsgálatra menni?

 

Sokan, a húszas éveikben csak akkor látogatják meg az orvost, amikor valamilyen komolyabb problémával küzdenek. Ahogy azonban telik az idő, úgy változik a hozzáállásunk is: rájövünk, hogy sokkal jobb csírájában elfojtani a problémát, mintsem később szenvedni a szövődményektől. Hogyan segíthet ebben a rendszeres szűrővizsgálat? Egyáltalán milyen rendszerességgel kell átvizsgáltatnunk magunkat? Most erre keressük a válaszokat.

A legtöbb betegség esetében a tünetek nem egyik-napról a másikra jelentkeznek, előfordulhat, hogy a probléma hónapokon sőt, éveken át lappang a szervezetünkben mindenféle előjel vagy tünet nélkül. A rendszeres szűrővizsgálatok azonban felfedhetik a lappangó kórokat és segíthetnek abban, hogy még idejében felismerjünk egy betegséget, ezáltal a gyógyulás is gyorsabbá és könnyebbé válhat. Ám ez komoly elhatározást és odafigyelést igényel. Azt a nézetet kell hozzá elsajátítanunk, hogy nem vesszük magától értetődőnek az egészségünket, a testünk jóllétét, hanem igyekszünk megtámogatni a működését.

Kinek ajánlott szűrővizsgálatra járni?

Nos, mindenkinek. Kortól, nemtől, életmódtól függetlenül. Azonban vannak olyan csoportok, akiknél kiemelten fontos egészségi állapotuk folyamatos kontroll alatt tartása. Az első ilyen csoportot azok alkotják, akinek a családjában előfordultak már örökletes betegségek. Gondolunk itt a cukorbetegségre, szív – és érrendszeri problémákra, illetve a rákos megbetegedésekre. Nagyon fontos azoknak is eljutni szűrővizsgálatra, akik több éve nem voltak ilyen feltérképező analízisen. Azokról sem szabad azonban megfeledkezni, akik rohanó életmódot folytatnak, stresszes és megpróbáltató munkájuk van. Azt ugyanis már számtalan kutatás bizonyította, hogy a túlzott stressz nem csak az idegeket gyengíti, de számos szervi problémát is okozhat.

Az ülő életmód illetve a mozgáshiány is egy olyan faktor, aminek jelenlétekor érdemes meglátogatni orvosukat. Ez főként akkor igaz, ha a mozgáshiány egészségtelen étkezéssel és dohányzással is párosul, ekkor ugyanis túlsúlyt, magasvérnyomást és még számos más betegséget okozhat a fennálló faktorok kombinációja. Intő jel lehet a túlzott fáradtság, levertség, valamint figyeljünk az alvás- és koncentrációs problémák esetén is, amelyek észlelésekor rögtön érdemes felkeresni orvosunkat és megkezdeni a szűrővizsgálatokat.

Milyen időközönként érdemes szűrésre menni?

Már maguk a szűrővizsgálatok rendszeressége is nagyon fontos lehet. Éppen ezért nem megoldás, ha ötévente egyszer megyünk kivizsgálásra. Ahogyan például egy autót is elviszünk kisebb-nagyobb időközönként átvizsgálásra, olajcserére annak érdekében, hogy hosszú távon ne legyen problémája a gépjárműnek, úgy a testünket is ugyan ilyen alapossággal kell kezelnünk. Az általános konszenzus az, hogy a nagyobb, kondíciót felmérő vizsgálatokat évente, maximum két évente el kell végeztetnünk, hogy a lehető legkisebb problémát is gyorsan és célzottan tudjuk kezeltetni.

A bejelentkezést érdemes mielőbb elintézni, a TB-n keresztül kért szűrések esetén előfordulhat, hogy egy ideig várnunk kell a különböző vizsgálatok időpontjáig és az is elképzelhető több rendelőt is fel kell keresnünk. Amennyiben ezt elkerülnénk, és inkább magánúton, gyorsan, egyszerűen intéznénk a vizsgálatainkat, akkor arra ajánljuk a konstrukcióinkat, melyek egyszeri összeggel, vagy havi rendszeres megtakarítással is elérhetők már akár havi 1.999 forinttól.

Ha nincs ötletünk, milyen hasznos ajándékot adjunk karácsonyra szeretteinknek, akkor adjuk a legfontosabbat, az egészséget! Az egészségügyi szűrővizsgálat igénylésekor ebben az esetben meg kell adnunk a kedvezményezett(ek) nevét, így az egészség ajándékozhatóvá válik.

Csomagok részletes leírását ide kattintva érheti el.