fbpx

Törlesztőrészlet 20% adókedvezménnyel

A 1993. évi XCVI törvény 2016. január 1-n hatályba lépő módosítása miatt az IZYS Pénztáron keresztül fizethetők a lakáshitel törlesztőrészletek, így adókedvezmény vehető igénybe.

 

Ki veheti igénybe:

Aki lakáscélú hitelben adós vagy adóstárs.

 

Hogyan működik:

A Pénztárnál vezetett számládra feltöltött összeg 20 százalékát az adódból visszaigényelheted és a pénztári számládról mind a befizetett összeget, mind az adódból visszatérített összeget el tudod költeni, például lakáshitel törlesztő megfizetésére.

A Pénztár természetesen nem puszira vezeti a számlád, hanem költségei vannak. A kezelési költség 5,9%, vagyis az állami támogatást, ha csökkentjük a Pénztár költségével, még akkor is nyersz rajta 14%-t, ami 10-20 évnyi banki kamatnak felel meg. Van még egyszeri 4.000 Ft számlanyitási díj és kártyadíj 2.000 Ft két évre, mert a pénztárból a gyógyszerekre, szemüvegre, családalapításra, gyermekruházatra és egyetemi tandíjra is költhetsz. Vagyis az ilyen jellegű kiadásaid után is kapsz adókedvezményt, ha azt az IZYS számlán keresztül fizeted.

A számlára feltöltött összegnek 6 hónapig kell kamatoznia mielőtt elköltöd. Azonban erre az időszakra kamatot fizet a Pénztár. A kamat mértéke alacsony, mert kizárólag biztonságos eszközökbe történik befektetés, így a hozam mindig pozitív, de csak 1-3% mértékű. Jó hír viszont, hogy kamatadó és kamatehó mentes, így a jóváírt kamat 100%-ban téged illet.

A lakáscélú hitel törlesztőrészletekre igénybe vehető összeg nem túl magas, a havi minimálbér 15%-a lehet. Vagyis 2017-ben 19.125 forint/hó, 2018-ban 20.700 forint. Ahogy látod minden évben nő, ahogy a minimálbért is emelik.

2017 decemberében 264.000 forint az az összeg, amit maximálisan érdemes befizetned, ha kizárólag hitel törlesztésre (pl nem költesz gyermekruhára, gyógyszerre) akarod használni. Így az adókedvezményed, amit visszakapsz 52.800 forint lesz. Azt te döntöd el, hogy havonta fizetsz 22.000 forintot, vagy egy évre előre befizeted ennek tizenkétszeresét, de azt jó ha tudod, hogy a még 2017-ben befizetett összeg 20%-a már 2018. március-júniusában a számládon jóváírásra kerül, a 2018-as befizetések után járó adóvisszatérítés pedig csak 2019-ban.

Azonban a törlesztő részletet fizethetik az adósok és az adóstársak is, így többszörözhető a havi 20.700 forint. Csak a példa kedvéért ha a törlesztő részletetek 66.000 forint és hárman vagytok adósok, akkor a teljes törlesztő részletet tudjátok fizetni az IZYS számláitokról. Ha évente 3 x 264.000 forint a befizetésetek, akkor 158.400 forint adókedvezményt tudtok igénybe venni. Vagyis 2,5 havi törlesztőt kaptok vissza a béretekből levont személyi jövedelemadóból.

Érdekel, kérdéseid vannak? Hívd ügyfélszolgálatunkat a +36 1 7690061 telefonszámon munkaidőben és kedves kollégáink megválaszolják őket.

Ha döntöttél, hogy ez kell tenned:

Tölts ki egy belépési nyilatkozatot, akár a nyomtatványok közül kinyomtatod, akár az E-számlanyitásra kattintva online kitöltheted. Utóbbi előnye lehet, hogy belépési kérelmed azonnal beérkezik és még aznap feldolgozásra kerül és egyből taggá válsz. Akármelyik módozatot is választod az eredeti aláírásoddal ellátott példányt el kell küldened a Pénztárnak.

Ha a belépési nyilatkozat kitöltésén túl vagy, akkor tudsz utalást indítani, vagy az E-befizetés menüponton keresztül bankkártyás vásárlással tudod feltölteni az egyenleged. A közlemény rovatba be kell írnod a tagazonosító számot, vagy ha azzal még nem rendelkezel, mert a Pénztár még nem igazolta vissza a tagságot, akkor az adóazonosító jeled. Utóbbi mindenkinek egyedi így biztosan beazonosítható, hogy a befizetés kinek a számlájára történt. Amennyiben nem szeretnél utalni vagy kártyával vásárolni a honlapon keresztül, akkor egy közeli CIB bankban készpénzzel is feltöltheted a számlád a következő bankszámla szám megadásával: 11101301-18254596-36000001, csak ne felejtsd el a neved és az adóazonosító jeled/tagazonosító számod beíratni a közlemény rovatba.

A befizetésedet követő 6. hónaptól fogjuk utalni neked az első törlesztő részleteket arra a számlára amiről a törlesztés történik. Ahhoz, hogy ez megtörténjen küldened kell egy szolgáltatás igénylőlapot, egy három hónapnál nem régebi bankkivonatot, amin látszik a jelenleg fizetett törlesztő összege és a hitelszerződésmásolatát, amiből megállapítható, hogy lakáscélú a hiteled. Az igénylés indulásától kezdődően 2 évig folyósítunk. A két év leteltét követően megkérünk, hogy küldj be egy friss bankkivonatot, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy még fizeted a törlesztő részleteket, és ha igen, akkor újabb két évvel hosszabbodik a szolgáltatás futamideje.

Érdekel, kérdéseid vannak? Hívd ügyfélszolgálatunkat a +36 1 7690061 telefonszámon munkaidőben és kedves kollégáink megválaszolják őket.

Ha ismerőseidnek is hasznos lehet amit olvastál, akkor segítsd őket abban, hogy tudjanak róla. Az alábbi gombbal egyszerűen meg tudod osztani a cikket a facebookon.