fbpx

A bankbetétünk csak az államnak hoz hasznot?

idő

„Lényegében elveszett a rövid távú megtakarítási lehetőség a magyar piacról” – állapította meg a Napi Gazdaság, miután a jegybank ismét csökkentette az alapkamatot. A bankba tett pénzünk így gyakorlatilag többet fial az államnak, mint nekünk. Hova tegyük akkor a nehéz munkával megkeresett forintokat?
Létezik egy államilag támogatott megtakarítási forma, amit nem terhel a kamatadó, a kamateho és ráadásul az állam is hozzátesz 20%-ot a megtakarításunkhoz. És még van 1 hónapja igénybe venni.

„Egymillió forint betét évi 3 százalékos kamatra történő elhelyezése után az első három hónapban csak veszteség képződik, és 4 hónapra is az ügyfél csak alig egy üdítős ebéd árát, 1753 forintot tud keresni pénze fialtatásából, ha kiveszi a pénzét a bankból. Ezt is úgy, ha számlavezető bankja a pénzfelvételt egyetlen forinttal sem drágítja a 6 ezrelékes tranzakciós illetéken felül, ami szinte elképzelhetetlen.” írja a napi.hu

Az index.hu továbbmegy ennél: „Ez már tényleg kifosztás” – írja:
„a költségvetés [azaz az állam – a szerk.] a kamatadó, az eho és a tranzakciós illeték révén 8247 forintos bevételhez jut” mindeközben.

1.753 Ft vagy 200.000 Ft – van ilyen megtakarítás?

Az Önsegélyező pénztárak olyan kis bankok, amelyek a megtakarítási számlákat meghatározott célokra üzemeletetik. Ha Ön családban gondolkodik, azaz gyermeket terveznek, esetleg már úton is van, vagy óvodás-, iskolás korú gyermeke van, akkor az állam évente max. 150.000 Ft-ot ad az ilyen irányú megtakarításaira. 

Nézzük ezt számokban:

Ha Ön és a párja mindketten pénztártagok, akkor fejenként 750.000 Ft megtakarításával egy évben jogosultá válnak összesen 300.000 Ft adóvisszatérítésre. Ezt a NAV közvetlenül az Önök pénztári számlájára utalja az IZYS igazolása alapján az év első felében. Az így keletkező összeget pedig elkölthetik a gyermekek születésekori költségekre, tápszerre, ruhára, óvodai eszközökre, gyógyszerekre, gyógyhatású készítményekre, tápszerekre, sőt idősebb gyereknél kollégiumi díjra vagy akár tandíjra is.

A pénze 20-40%-kal többet ér!

Az IZYS Pénztártagok egy olyan kártyát kapnak, amellyel a partnereinknél extra kedvezményeket vehetnek igénybe, melyek további 10-20%-os árcsökkenést jelent. Így minden megtakarított forintjuk gyakorlatilag 20-40%-kal többet ér az állami támogatással és a kedvezményekkel együtt.

Hármas előny a pénztári megtakarításra (+1):

1. Az így megtakarított pénz adómentes, és EHO mentes.
2. Az állam évente 20% támogatást ad, azaz max. 150.000 Ft-tal megfejeli a pénzét.
3. A pénztári kártyával további 10-20% kedvezménnyel veheti meg a mindennapos dolgokat.
+1: A pénztár nem hárítja át a tranzakciós illetéket. 

Ez biztonságos vagy ez csak egy újabb tőzsdézés?

Az önsegélyező pénztárak nem biztosítók vagy nyugdíjpénztárak, így nem tőzsdéznek. A betétek kizárólag állami papírokban és bankbetétekben – többszörösen biztosítva vannak elhelyezve. Így nincs várakozási idő vagy veszteség, amikor azonnal fel akarja használni. A kötvénypiaci- vagy részvénypiaci mozgások nem hatnak rá, így árfolyamkockázat sincsen. Az állam pedig garantálja a 20% támogatás kifizetését.

Hogyan vehetem igénybe?

Három lépésben:
1. Jelentkezzen be pénztártagnak. Ezzel semmilyen kötelezettséget még nem vállal.
2. A megtakarításait havonta, negyedévente vagy évente helyezze el a számláján – az Ön fizetési preferenciája szerint.
3. Az adóbevallásában jelezze a megfelelő rubrikában, hogy mennyi adóvisszatérítést kér az igazolás alapján. A NAV ezalapján a számlájára teszi a 20% adóvisszatérítést.

Ki veheti igénybe?

Minden magyar állampolgár, akinek van jövedelme, ami után személyi jövedelemadót fizet. Mivel az év során befizetett SZJA-ból fizeti vissza az állam a megtakarítás utáni 20%-ot, ezért akinek nincs semmilyen jövedelme, ez a megtakarítást ezt az előnyt nem hordozza.

Rengeteg kérdése kell, hogy legyen, tegye fel őket, és válaszolunk!

A bizalmatlanság és a bizonytalanság érthető, amikor az ember a munkával megkeresett pénzét akarja a legjobb módon felhasználni. Az IZYS célja, hogy minél többen elérhessék az adómentes megtakarítást és a 20%-os adóvisszatérítést, ezért szívesen segítünk a kérdései megválaszolásában.

Adja meg telefonszámát és kollégánk munkaidőben felveszi Önnel a kapcsolatot.

[easy_contact_forms fid=3]


 

Szóljon hozzá, tegye fel a kérdését!

hozzászólás eddig

Kövesse híreinket, és értesüljön elsőként az újdonságokról!