fbpx

Mosható vagy dobható? Íme a számok

Egy biztos: ami bemegy, az kijön. Összecsaptak az indulatok a kommentekben: mennyibe is kerül, amíg a gyerek rászokik a bilire? Utánajártunk, kiszámoltuk, és a rejtett költségeket is hozzáadtuk. Apróbetűs rész nélkül következzen az igazság számokban. Mossuk vagy dobjuk?

etetés

Mit is számolunk?

Az eldobható pelenka átlagárát, a kiegészítő költségeket (krémek, törlőkendők, stb.), a víz, csatorna, energia költségeit, stb. Amit nem számolunk, az az időráfordítás költsége, mert azt feltételezzük, hogy a mintában szereplő anyuka otthon van, és nem dadussal végezteti a munkát.

Hogy ne kelljen Önnek bepötyögnie a számokat, és utánanézni mennyi is pl. a víz köbméternyi ára budapesti viszonylatban, elkészítettünk Önnek egy átlagokból kiszámolt táblázatot:

MOSHATÓ   ELDOBHATÓ  
Víz (Ft/m3) 219   Eldobható pelenka ára (Ft/db) 75
Áram (Ft/kWh) 40   Egy nap elhasznált pelenkák száma 5
Csatornadíj (Ft/m3) 381      
Mosógép vízfogyasztása (L) 70      
Mosógép áramfogyasztása (kWh) 1      
Pelenkák mosásának gyakorisága 2 nap      
Gyerekek száma 1   Gyerekek száma 1
Mosható pelenkákra kiadott összeg 50200 Ft      
Moshatóság miatt kiadott egyéb tétel 15000 Ft      
Szobatisztaságig eltelő hónapok 24   Szobatisztaságig eltelő hónapok 24
Összesen: 110.130 Ft   Összesen: 267.000 Ft

 

A pelenka azonban csak a költségek egyik eleme, nézzük a kiegészítő termékeket, melyekre alternatívát nem vizsgáltunk, mert bár bizonyára lehet a popsikrémet tevepatazsírral is helyettesíteni, nem valószínű, hogy pusztán anyagi megfontolásból lemondunk az évtizedek óta bevált termékekről.

  Ár (átlag) Meddig elég? 24 hónap alatt összesen
Popsitörlő 415 Ft (30db) 2 csomag/hó 19.920 Ft
Popsikrém 750 Ft (50ml) 2 tubus/hó 36.000 Ft
Hintőpor 300 Ft (100g) 0,5 tubus/hó 3.600 Ft
Pelenkakuka* 3500 Ft 24 hónap 3.500 Ft

* Ez csak az eldobhatónál kerül számításra.

Összegezzük, és döntse el Ön, hogy melyik úton jár:

A fentieket összeadva a mosható pelenkánál 169.650 Ft-ot költünk pelenkára és egyéb termékekre, míg az eldobható esetében 330.020 Ft-ot. A mosással eltöltött időt bár nem tudtuk kalkulálni, de a gyakorló anyukák két táborra szakadtak: az egyik szerint semmivel sem több munka, mert amúgy is mosunk nap, mint nap, míg a másik tábor szerint megduplázza a házimunka mennyiségét, mert a pelenkákat csak nem mossuk együtt a ruhákkal. Ön melyik úton jár? Mos vagy eldob és cserél?

Fizetheti az állam a költségek 20%-át törvényben garantált módon:

Használjuk ki az állami támogatást!

Az önsegélyező pénztár segítségével az állam fizetheti a költségeink egy részét. Az adóvisszatérítés formájában igénybe vehető 20%-os támogatás a pénztári számlánkra az év első felében megérkezik. Ezt a feltételeknek megfelelően babaholmikra, tápszerre, gyógyászati segédeszközökre, és még egy sor babaápolási cikkre felhasználhatjuk. Ennek részleteit itt olvashatja el…

Többet ér a pénzem 30-40%-kal!

Aki időben gondolkodik, annak sokkal többet ér a pénze, ugyanis az IZYS pénztári kártyával a partnereinknél (ez több, mint ezer hely országszerte) a 20%-os állami támogatáson felül további 10-20% kedvezményt lehet igénybe venni. Így azért sokkal könnyebb a bevásárlás. A kártyapartnereket itt találja…

Engedje meg, hogy segítsünk!

A bizalmatlanság és a bizonytalanság érthető, amikor az ember a munkával megkeresett pénzét akarja a legjobb módon felhasználni. Az IZYS célja, hogy minél többen elérhessék az adómentes megtakarítást és a 20%-os adóvisszatérítést, ezért szívesen segítünk a kérdései megválaszolásában.

Adja meg telefonszámát és kollégánk munkaidőben felveszi Önnel a kapcsolatot.

[easy_contact_forms fid=3]

Ossza meg másokkal is az információt!

 

Szóljon hozzá, tegye fel a kérdését!

hozzászólás eddig

Kövesse híreinket, és értesüljön elsőként az újdonságokról!