fbpx

Pelenkaháború – kukába dobott százezrek

10.540 Ft lesz – mondta az eladó. Alig volt valami a kosaramban. Elővettem a tárcám és kifizettem a bevásárlást. Pelenka, popsitőrlő, bébiétel, popsikenőcs, még egy kis pelenka. Két hét „muníció”. A babavárás és a csöppség érkezése csodálatos időszak egy család életében, azonban egyben olyan „gazdálkodj okosan játék” is, melyre jó előre felkészülni. Ezek közül a legjelentősebbek a kisbaba igényeinek költségei. Hogyan készüljön fel, hogy gyermeke születése felhőtlen boldogságot okozhasson az egész családnak anyagi viharfelhők nélkül?

mama és baba

Már a várandósság során is számolni kell bizonyos kiadásokkal. Terhes gondozás, a vizsgálatok költségei, a szülészeti ellátás és a szülés maga is költség. Aztán az újszülött érkezéséig be kell szerezni minden szükséges kelléket, hogy a mama és baba hazaérkezésekor a kényelmük biztosítva legyen. A kórházból való távozástól kezdve pedig megnövekedik a család állandó havi kiadásainak mértéke. 

Mi kell?

Vegyük számba, milyen kiegészítők szükségesek a csöppség születéséig: babaágy, babakocsi, pelenkázó asztal, gyerekülés, járóka, ruhák, cumisüvegek, orrszívó, plédek, törölközők, pelenkák, egyéb babaápolási szerek, tápszer, bébiétel, vitaminok, gyógyszerek, és még oldalakon át sorolhatnánk. Ezek közül némelyik csak egyszer felmerülő tétel, de vannak köztük olyanok, melyekre minden hónapban kell költeni. Kutatások szerint a havi rendszerességgel beszerzendő elemek költségei nagyjából 25.000 és 35.000 forint körül mozognak. Ez azt jelenti, hogy a szülők körülbelül 15-25 millió forintot költenek addig gyermekükre, míg az befejezi az egyetemet, főiskolát.

Hogyan is telik egy kisbaba egy napja?

Ébredés, pelenkacsere, étkezés, játék, egy kis hiszti, ismét étkezés, pelenkacsere, alvás, ébredés, pelenkacsere, étkezés, játék, étkezés, fürdés, pelenkacsere, alvás, és másnap minden kezdődik előröl. Ha napi öt darab pelenkával számolunk, az havi szinten 150 darab, éves szinten pedig 1800. Egy hipermarketben olcsóbb, saját márkás eldobható pelenkát már 29 Ft/db-ért is találunk, míg a drágább, márkás termékek darabja akár 83 Ft is lehet. Az olcsóbb pelenka ára éves szinten 52.200 forint, míg a drágább terméket választók éves szinten 149.400 forintot is költhetnek. A pelenkák mellett pedig számos egyéb termékre – például bébiétel, tápszer, törlőkendő, babaápolási szerek – is szükség van havi szinten.

Spóroljunk!

Okos megoldásokkal sokat spórolhatnak a családok a babával járó pénzügyi terheken. A használt babaholmikkal tele vannak a netes apróhirdetés oldalak, a ruhák sűrűn szakadnak, érdemes megtanulni az alapvető varrási technikákat, így nem kell kidobni, amivel baleset történt. Az egyes tápszerek, élelmiszerek olyan foltokat hagynak, amiket a hagyományos mosószerek nem szednek ki, érdemes megtanulni, mit mivel lehet eltüntetni (paradicsomot például borotvahabbal, teát sörrel, testnedvet samponnal). De a fűtésen is lehet, ha szellőztetni nem résnyire nyitott ablakkal próbálunk. A meleg szoba falai ugyanis megtartják a hőjüket, ha 1 percre minden ajtót-ablakot kinyitunk. A fontos, hogy teljesen lecseréljük a levegőjét a szobának, azaz legyen rendes légmozgás. Az egyperces teljes légcsere után a falak hőtehetetlensége néhány perc alatt visszafűti a szobát a korábbi hőmérsékletre – persze erre az időre a babát ne hagyjuk a szobában.

kedvezmény

Használjuk ki az állami támogatást!

Az önsegélyező pénztár segítségével az állam fizetheti a költségeink egy részét. Az adóvisszatérítés formájában igénybe vehető 20%-os támogatás a pénztári számlánkra az év első felében megérkezik. Ezt a feltételeknek megfelelően babaholmikra, tápszerre, gyógyászati segédeszközökre, és még egy sor babaápolási cikkre felhasználhatjuk. Ennek részleteit itt olvashatja el…

Többet ér a pénzem 30-40%-kal!

Aki időben gondolkodik, annak sokkal többet ér a pénze, ugyanis az IZYS pénztári kártyával a partnereinknél (ez több, mint ezer hely országszerte) a 20%-os állami támogatáson felül további 10-20% kedvezményt lehet igénybe venni. Így azért sokkal könnyebb a bevásárlás. A kártyapartnereket itt találja…

Engedje meg, hogy segítsünk!

A bizalmatlanság és a bizonytalanság érthető, amikor az ember a munkával megkeresett pénzét akarja a legjobb módon felhasználni. Az IZYS célja, hogy minél többen elérhessék az adómentes megtakarítást és a 20%-os adóvisszatérítést, ezért szívesen segítünk a kérdései megválaszolásában.

Adja meg telefonszámát és kollégánk munkaidőben felveszi Önnel a kapcsolatot.

[easy_contact_forms fid=3]

Ossza meg másokkal is az információt!

Szóljon hozzá, tegye fel a kérdését!

hozzászólás eddig

Kövesse híreinket, és értesüljön elsőként az újdonságokról!