fbpx

Szülés Előtakarékossági Program az IZYS-től

Újszülött kisbaba édesanyávalEgy gyermek születése több szempontból komoly költséget jelent a családok számára.

 

Az első kiadások már a szülést megelőzően jelentkeznek, hiszen a gyermek érkezését sok-sok termék megvásárlása előzi meg. Az első időszakban a várandós kismamának meg kell újítania ruhatárát, mert a terhesség közepétől már kettőjüknek kell egy ruhába bújniuk. A várvavárt dátum közeledtével be kell rendeznünk gyermekünk szobáját, meg kell vásárolnunk többek között a bútorokat, a babakocsit, esetleg mérleget és a légzésfigyelőt. A várandóság alatt és a szüléskor ki kell fizetnünk az orvos költségeit, és akkor még nem említettük a sok kisruhát, pelenkát, plédeket és egyéb apróságokat, amiket a kisbaba számára meg kell vásárolnunk.

 

Ha pedig pénztárcánk engedi, olyan extra költségek is felmerülhetnek, mint az őssejt levétel, vagy a gyerekszoba újrafestése.

Az alábbiakban az érzékletesség kedvéért – de a teljesség igénye nélkül – megpróbáljuk felvázolni a felmerülő költségeket.

 

A szülést megelőzően vagy annak időpontjában jelentkező költségek (adatainkat piaci felmérések alapján átlagos minimum és átlagos maximum árral jellemezzük új termékek megvásárlása esetén):

kiságy 19.000,- 40.000,-
pelenkázó 21.000,- 45.000,-
légzésfigyelő 23.000,- 40.000,-
babakocsi (3 funkciós) 70.000,- 200.000,-
orvosi ktg 55.000,- 150.000,- (5.000 Ft/vizsgálattal)
egyéb apróságok 30.000,- 150.000,-

 

Utóbbi kategória tartalmazza: szennyestartó, szagmentes pelenka szemetes, plédek, takarók, ágynemű, textilpelenka, pelenka, kisruhák, matrac, cumi-cumisüveg, tisztálkodószerek, törölközők, orrszívó, szülés utáni betét kismama számára, melltartó betét, anyatejtároló edények, mellszívó, sterilizáló, övlefogó – gyakori autóhasználat esetén.

 

Extrák:

 

4D ultrahang 7.000,- 15.000,- (alkalmanként)
Őssejt levétel 290.000,- 360.000,-
Gyermekszekrények 50.000,- 200.000,-
Szobafestés 30.000,- 150.000,-

 

A következő költségtényező, amiről a fiatalok gyakran megfeledkeznek, hogy az egyik szülőnek otthon kell maradnia az újszülöttel. Ez a szülést követően a családi kassza legalább 30-40%-os visszaesését jelenti rövidebb-hosszabb időszakra. Vannak, akik már a terhesség ideje alatt a táppénzt választják, náluk a bevételcsökkenés már a szülést megelőzően jelentkezik.

Egy harmadik tényező a család létszámának növekedése, ami már önmagában növeli a háztartás költségeit, hiszen eggyel több emberről kell gondoskodni ugyanakkora összegből.

 

Egy felelősen gondolkodó szülőnek nemcsak a lelki és tudásbeli felkészülésben kell az élen járnia. Pénzügyileg is meg kell terveznie, hogy a szülésből adódó plusz terheket – jövedelemcsökkenés és az egyszeri, valamint a folyamatos költségnövekedés – hogyan tudja finanszírozni.

A statisztikák alapján a magyar családok az első gyermek születését átlagosan 1,5 évre előre tervezik meg, így ezen rövid időszakon belül kell biztosítani a megtakarítást.

 

Ön szerint hogy a legegyszerűbb előteremteni a szükséges összeget? Egy összegben kiemelni a családi kasszából, amikor szükség lesz rá – ez nem minden háztartásban lehetséges -, vagy minden hónapban kisebb összegekből összegyűjteni állami támogatással kiegészítve?

 

Nagyon sokan nem tudják, nem ismerik a szüléshez kapcsolódó megtakarítási lehetőséget, holott az Állam a szülésre helyesen felkészülő tudatos szülőket a gyermekvállalásban nagyon komolyan támogatja. Ez kiterjed egyrészt arra, hogy a szülésre félretett összegek hozamai kamatadó mentességben részesülnek, ami már önmagában 20%-kal nagyobb hozamot jelent a normál banki lekötéshez képest. Ezen túlmenően pedig, és ez is egy lényeges kedvezmény, jövedelemnagyságtól függetlenül további 20% adókedvezménnyel jutalmazza az időben tervezőket.

Az is egy fontos szempont, hogy a Pénztár partnereinél kedvezményes áron vásárolhatnak babakocsit, bababútort és egyéb kellékeket, vagy kedvezményesen járhatnak kismamatornára, sőt az őssejt levételre is kapnak kedvezményt. Partnereink listájának megtekintéséhez kattintson ide.

Mindezeket a fentiekben felsorolt előnyöket biztosíthatja magának, ha belép az IZYS Önsegélyező Pénztárba.

 

Példa: Tegyük fel, hogy Ön másfél éven keresztül havi 10.000 Ft-ot takarít meg az IZYS-nél a szülés költségeinek fedezésére. Ekkor 180.000 Ft-ja* gyűlik össze a Pénztárban. Az Állam az adókedvezmény révén 36.000 Ft-tal fogja növelni ezen megtakarítását, míg 8% kamattal számolva a hozamokon keresztül további 10.000 Ft-ra tehet szert ilyen rövid idő alatt. Gondolja végig, hogy csak abból a többletből, amit az Állam hozzátesz adókedvezményként, berendezheti gyermeke szobáját vagy megvásárolhatja a babakocsit.

 

Hogyan juthat hozzá az IZYS-nél összegyűjtött megtakarításaihoz?

Az önsegélyező pénztárak szolgáltatásait támogatásnak nevezik, mert saját magunkat (ön-segélyező) támogathatjuk a korábban befizetett összegekből. Megtakarításai akkor fognak az Ön rendelkezésére állni, amikor Önnek a legnagyobb szüksége lesz rá:

 

 

Hogyan lehet igénybe venni a szolgáltatásokat?

Belépéskor nem kell meghatározni, hogy melyik szolgáltatást fogja igénybe venni. Mindig az aktuális igénynek megfelelően kell küldeni a szolgáltatás igénylőlapot. A szolgáltatások igénylése a szolgáltatás igénylőlapon felsorolt dokumentumok és az igénylőlap megküldésével történik. A Pénztár a szolgáltatás elbírálásakor, csak az igazolások/dokumentumok meglétét és az egyéni számla egyenlegét vizsgálja, további mérlegelést nem végez. A dokumentumok hiánytalan megléte esetén a beérkezést követően 1-3 napon belül átutalja.

 

Egyidejűleg több szolgáltatás is igénybe vehető.

A csecsemő- és babaápolási termékek, anyatej- kiegészítő és helyettesítő szerek esetén csak a vásárlást igazoló számlákat kell megküldeni, igénylőlapot nem kell csatolni.

 

Mi van, ha nem lehet gyermekem?

Ha az eddigi élete során nem derült ki, hogy Önnek vagy párjának genetikai okokból nem lehet gyermeke, akkor a magyarországi statisztikák alapján mindössze 0,03% az esélye arra, hogy olyan betegsége van, amely meggátolhatja Önt, hogy gyermeke szülessen. Vagyis a másik oldalról megközelítve Önnek 99,97% az esélye arra, hogy gyermeke legyen.

Természetesen a befizetett összeg ebben az esetben sem vész el, csak másik – alábbi – szolgáltatásra fogja tudni felhasználni:

Milyen szüléshez nem kapcsolódó szolgáltatásokat vehetek igénybe?

 

Mit kell tennem, hogy belépjek az IZYS Önsegélyező Pénztárba?

 

Belépni a hiánytalanul kitöltött belépési nyilatkozat megküldésével lehet, mely a Pénztár honlapjáról tölthető itt., vagy személyes időpont egyeztetés esetén tanácsadóinktól igényelhető.

Telefonáljon most és kérjen bővebb információt vagy személyes tanácsadást az ügyfélszolgálattól.

 

 

* A Pénztár költségeit nem tartalmazza a számítás. A Pénztár a befizetések 94,1%-át írja jóvá az egyéni számlán. A tájékoztatás nem teljeskörű, további részletekért kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal vagy informálódjon a www.izys.hu honlapon.