fbpx

Cafeteria 2024

 

 

Az elmúlt évek során rengeteg impulzus érte a társadalmat. Ezen impulzusok minden esetben változásokat indítottak el, nemcsak az üzleti életben, hanem gyakran a magánszemélyekben, vagy ahogy hétköznapi nyelven mondanánk, a fejekben is.

Gondoljunk csak a pár évvel ezelőtti koronavírus hullámaira, melyek lökést adtak a magánegészségügyi szektor fejlődésének, jelentős tőkét pumpálva ebbe a területbe. A szolgáltatások szélesedése mellett a korlátozottan elérhető állami kapacitások miatt, jelentős tömeget terelve át és egyre elterjedtebbé téve a magánegészségügyi szolgáltatásokat. A hirtelen jött kereslet és az infláció miatt dráguló szolgáltatások ellen sokan biztosításokba menekültek, mert sokkal egyszerűbb fix havi díjat fizetni, mint egy egészségügyi probléma esetén még a megtakarításokhoz is hozzányúlva költekezni. 

2022-ben a kirobbanó és a mai napig tartó orosz-ukrán háború és az azt követően egekbe emelkedett infláció sokak figyelmét fordította a megélhetési költségek fékentartására, tudatosabbá téve ezzel mindennapi költéseinket.

Olyan mindennapi kiadások  – lakáshitel, gyerekruha, egyetem, egészségbiztosítás – legkedvezőbben az alacsony adóteherrel adható célzott egészség- és önsegélyező támogatásként adható, akár cafeteria, akár fix összegű vállalati béren kívüli juttatásként. Partnereink között számtalan multinacionális és hazai vállalat dolgozói között évről-évre újraválasztott, népszerű juttatási elem.

Az IZYS Pénztár különösen nagy tapasztalattal bír az önsegélyező pénztári területen, mert az egyik legrégebbi önsegélyező pénztár (többi nagy pénztár pár évvel ezelőtt egészségpénztárból alakult át egészség- és önsegélyező pénztárrá, újonnan felvéve ezzel ezen szolgáltatásokat). 

Az IZYS-nél hét csoportba rendszereztük szolgáltatásainkat aszerint, hogy kinek mi lehet hasznos:

Hogyan működik a gyakorlatban?

A szolgáltatások igénybevétele egyszerű, a nyomtatványok között található szolgáltatás igénylőlapok tartalmazzák, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtani. Amikor belép valaki a pénztárba, még nem kell eldöntenie milyen szolgáltatásokat fog majd igénybe venni. A szolgáltatások közül később is szabadon válogathat.

Az adójogszabályok kedvezőtlen változása miatt a munkáltatónak már nem éri meg munkáltatói tagdíjhozzájárulást fizetni, hanem helyette célszerűbb a célzott egészségpénztári és/vagy önsegélyező pénztári szolgáltatásokra támogatást adnia, mert ezek adózása továbbra is rendkívül kedvező maradt.

A célzott egészségpénztári szolgáltatásra adott támogatás után a munkáltatónak kell 33,04% adót fizetnie és az alábbi szolgáltatásokat érhetik el a tagok:

 • ​Csecsemő és babaápolási termékek
 • Védőoltások, kötszerek
 • Gyógyszer, gyógyhatású készítmény
 • Gyógyászati segédeszköz – optika, fogorvos
 • Táppénz kiegészítés
 • Vakok speciális költségei
 • Mozgáskorlátozottak életvitelét megkönnyítő eszközök
 • Magánegészségügyi kiadások
 • Magánkórházi kiadások
 • Szolgáltatást finanszírozó biztosítások
 • Gluténmentes élelmiszerek
 • Gyógyterápiás kezelések (gyógymasszázs, gyógytorna, fizioterápia)

A célzott egészségpénztári szolgáltatásokkal kapcsolatban itt talál bővebb információt.

A célzott önsegélyező pénztári szolgáltatásokra adott juttatások adó- és járulékmentesek a vállalat oldalán és az egészségpénztárnál is kedvezőbb adózású a dolgozónál. Ide olyan szolgáltatások tartoznak, mint:

 • Lakáshitel törlesztés
 • Szülés szolgáltatás: Akár kétmillió forint is felvehető kisbaba megszületésének igazolásával.
 • Gyermeknevelési szolgáltatás: CSED/GYED/GYES kiegészítés, a lecsökkenő jövedelem pótlására.
 • Örökbefogadás: Gyermek örökbefogadása esetén akár kétmillió forint is felvehető.
 • Nagycsaládosok jövedelem kiegészítése: GYET kiegészítés a 3 vagy annál több gyermeket nevelők részére.
 • Óvodás vagy iskolás gyermek kiadásai: Tankönyv, tanszer vagy ruházat vásárlását igazoló számlákat ellenértékét fizetjük.
 • Egyetem/főiskola: Térítési díj, tandíj, kollégiumi vagy albérleti díj számolható el.
 • Idősotthoni vagy ápolási intézményben elhelyezés
 • Álláskeresési segély kiegészítése
 • Megváltozott munkaképességűek jövedelempótlása
 • Közüzemi díjak (víz, gáz, csatorna, áram) védendő fogyasztók részére

Külön fontos kiemelni, hogy a célzott önsegélyező támogatásból igénybe vett összegnél nem kell kivárni a 180 nap várakozási időt, szemben a magánszemélyek befizetéseinél, ahol a befizetett összegnek 180 napig kamatoznia kell. Itt a célzott önsegélyező támogatás azonnal elkölthető.

A célzott önsegélyező pénztári szolgáltatásokkal kapcsolatban itt talál bővebb információt.

Az IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztár a család pénztára, mert a szolgáltatások mindegyike – a lakás fenntartásával kapcsolatosak kivételével – igénybe vehető közeli hozzátartozó jogán is.

Nézzük egy gyakorlati példát. Ha van egy férfi dolgozó, akinek a felesége GYED-en van, akkor ő a pénztári számlájáról minden hónapban kaphat maximum a felesége korábbi jövedelmének és a GYED különbözetének megfelelő összegben jövedelempótlást, mert a családjában van egy lecsökkent jövedelem. Vagyis a munkáltatótól kapott cafeteria összeget ő a bankszámlájára átutalással fogja megkapni a pénztári számláról. Mivel jövedelemkiegészítés történik, így nem kell számlákat bemutatnia.

Nézzünk egy másik példát is a közeli hozzátartozóra vonatkozóan. Ha az egyik dolgozónak unokája születik, akkor szülés szolgáltatás keretében az egyenlegéből, vagy a munkáltatótól kapott célzott önsegélyező pénztári szolgáltatásra adott juttatásból felvehet maximum kétmillió forintot. Ehhez egy születési anyakönyvi kivonat másolatát és egy szolgáltatás igénylőlapot kell bemutatnia. Gondoljunk csak bele milyen jó érzés, amikor gyermekünk legszebb pillanataiban tudjuk őt támogatni valamekkora összeggel, amiből babakocsit, pelenkázót, őssejt levételt, vagy bármi egyebet számlák kérése és küldözgetése nélkül egyszerűen meg tudnak vásárolni.

Fontos még megemlíteni azt, hogy ha a pénztártag az adózott jövedelméből teljesít befizetést, akkor adókedvezmény formájában a befizetett összeg 20 százaléka jóváírásra kerül adóvisszatérítés formájában. Vagyis lényegesen nagyobb összeg lesz elkölthető. A mai banki kamatok tükrében a plusz húsz százalék olyan, mintha egy évtizednyi kamatot egy összegben kaptunk volna meg.

Azok számára, akik hosszabb távon gondolkodnak, érdekes lehet, hogy a két évre lekötött összeg után további 10% adókedvezményt vehetnek igénybe a lekötés évében, így a tőkenövekedés hatványozott, mert az egyéni befizetéseik adókedvezményén túl állampapír piaci hozamokra is szert tehet.

A pénztár szolgáltatásairól bővebben:

IZYS Szolgáltatások