fbpx

Még nem késő igénybe venni a 150.000 forint adókedvezményt

Az önkéntes pénztárak (önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár és önsegélyező pénztár) közül jelenleg a legkevésbé ismert az önsegélyező pénztár.

Az önsegélyező pénztár a többi önkéntes pénztárhoz hasonlóan az egyéni öngondoskodást igyekszik erősíteni. Az alapelgondolás szerint a tagok egyrészt saját számlán, másrészt közösségi számlán is gyűjthetnek pénzt, amit meghatározott esetekben (gyermeknevelés, munkanélküliség, betegség, táppénz, gyerekszülés, stb.) használhatnak fel.

 

Miért éri meg pénzt befizetni a pénztárba?

A legfőbb vonzerő a 20%-os jövedelemadó-visszatérítés, ahogy a másik két pénztárt is ezért éri meg. Ugyanis a törvény szerint az ide (és a másik két pénztárba) befizetett összeg 20%-át, de maximum évi 150 000 forintot visszaigényelhetsz a jövedelemadódból, és a NAV jóváírja neked az adóbevalláskor a pénztári számládon.

Ide kapcsolódik egy másik, kevésbé ismert adó-visszatérítés is, amivel tovább növelhető a profit. Ha két évre lekötöd a pénzed az önsegélyező pénztárnál, akkor újabb 10%-os adó-visszatérítésre vagy jogosult. Ekkor két évig nem nyúlhatsz a pénzhez, de a hozamok és az állami támogatás miatt ez bőven megéri. Ez nyugdíjpénztárnál nem működik!

Mindezen felül kamatadó, kamateho és tranzakciós illeték mentes a számla használata, vagyis a banki kamatoknál jobb hozamokat lehet elérni.

Előnyt jelenthet még a szolgáltatói kör által nyújtott árkedvezmény. Jelenleg több mint 1.300 partnerünk ad kedvezményt a kártyával történő vásárlás (pl. Ofotért) vagy a kártya felmutatásával (pl. AGIP kutak).

 

Kapok-e kamatot (hozamot) a bennlévő pénzemre?

Igen, a pénztárnak be kell fektetnie a pénzed és az elért hozamot szétosztja a tagok között a számlán lévő összegeik alapján és általában meghaladja a banki lekötött betéti kamatokat, amit lássunk be a jelenlegi kamatkörnyezetben nem nehéz.

Mivel rövidtávon halmozódnak fel a vagyonok, így csak kockázatmentes állampapírokat vásárol az IZYS. Hozamokat megnézheted itt, azt pedig, hogy mennyire éri meg hosszútávon is gondolkodnod a kamatos-kamat és a lekötésre járó +10% adókedvezmény miatt olvasd el itt.

 

Mennyit nyersz rajta?

A fentebb leírtak alapján a befizetés 20-30%-át, maximum 150 000 forintot nyersz évente. Ebből már csak a költségeket kell levonnod, hiszen a pénztárnak vannak működési költségei.

Vagyis első körben évi 120-130 ezernél több haszonra ne számíts akkor se, ha a teljes 750 ezret befizeted évente. (Azért 750 ezer, mert ennek a 20%-a a maximális évi 150 ezer forintos adó-visszatérítés. Ha van lehetőséged 2 évre lekötni a pénzed, mert nem akarod azonnal elkölteni, akkor elég 514 ezret befizetni, mert már ennyivel megnyerted az évi 150 ezer forintos adó-visszatérítést.

A családon belül bárkit bevonhatsz: a hasznot teljesen jogszerűen egy család feltornázhatja milliós nagyságúra is félév alatt!!

Azonban vigyázz, hogy egyáltalán van-e miből visszaigényelned ezt a pénzt! Ha 3 vagy annál több gyermeked van, akkor lehet, hogy nem is fizetsz SZJA-t a családi adókedvezmény miatt. Ha KATA-s vagy, akkor sem kapsz vissza semmit. Ha osztalékként veszed fel a pénzt a cégedből, arra sem tudod ezt érvényesíteni.

Ezért csak akkor vágj bele, ha fizetsz legalább ennyi jövedelemadót egy évben!

 

Mikor használhatod fel a befizetett pénzedet?

Fontos kikötés, hogy az egyéni számlán lévő pénzt, ha az saját vagy céges befizetés, akkor csak 180 nap múlva tudod felhasználni! (Kivéve, ha gyógyszerre költöd, táppénzre írnak ki, Scholl papucsot vagy MBT cipőt veszel belőle stb.) De a NAV által befizetett adó-visszatérítést is azonnal elköltheted szolgáltatásokra és az is tisztán a tiéd, mert abból költséget nem is von az IZYS!

Ha közel a nyugdíj, akkor azt is érdemes tudnod, hogy az IZYS-t nyugdíjba vonulásodkor át tudod alakítani önkéntes nyugdíjpénztárrá, és egy összegben lehet felvenni a számládon lévő pénzt.

 

Gyakorlati példa: Hogyan működik a szülés szolgáltatás?

Például a feleséged (vagy a lányod/fiad) bejelenti, hogy babát vár. Gyorsan még az idén nyitsz egy önsegélyező pénztárt, befizeted a maximum összeget erre az évre, 750 ezer forintot. Erre kapsz 150 ezer forint adójóváírást, csökkenti a pénztár költsége és növeli a számládon felhalmozott kamatok. Összességében 860.000 forint körüli összeget vehetsz fel, akár féléven belül.

Szülés esetén felvehetsz maximum egymilliót a számládról – a pénztár átutalja a bankszámládra és arra költheted, amire akarod. Az a szabály, hogy csak olyan pénzt vehetsz fel, ami már legalább 180 napja bent van. De a pénztár engedi, hogy a gyerek születése után egy éven belül bemutasd az anyakönyvi kivonatot. Vagyis, ha még nem született meg a gyereked, nem késtél el. Ha csak holnap születik, még akkor is be tudod tenni a pénzt.

Lehet ez még jobb is!

Nem csak te nyitsz önsegélyező pénztárat, hanem a férjed/feleséged és az összes egyenesági rokonod is, aki fizet személyi jövedelemadót. (Vagyis a nyugdíjasok ilyen szempontból nem jönnek számításba.)

Te, a férjed/feleséged, mindkettőtök szülei (vagy a testvérek is jók).

Mindenki megjelöli kedvezményezettnek azt akinek gyermeke születik. (A te szüleid téged, a párod szülei őt.)

Mivel a kedvezményezettnek gyermeke született, ők is igényelhetik a szülés szolgáltatást. Így akár 6×750.000 forint befizetése után már 900.000 Ft adókedvezményt kaptok és félév múlva a teljes összeg (befizetés és adókedvezmény) felvehetővé válik, terhesség vagy baba születése kapcsán. Nem rossz hozam fél évre, mindezt a kamatokon felül.

(ha még nincs gyermeked, akkor 78.125 forint havi bruttó után fizetsz annyi jövedelemadót, hogy visszaigényeld mind a 150 ezer forintot.)

Mit csinálj a pénzzel miután felvetted szülés szolgáltatásra?

2015-ben ismét érdemes lesz befizetned az újabb adókedvezményért, mert az otthonmaradó szülő TGYÁS/GYED/GYES ellátását ki lehet egészíteni a Pénztárból.

Például a feleséged fizetése bruttó 400 ezer volt, de a GYED-e már csak bruttó 140 ezer forint. Akkor hiába lehetne igényelni 260 ezret, amennyi a különbség a GYED és a fizetés között, a felső határ 140 ezer lesz, amennyi most a GYED összege.

Az említetteken felül a gyerek(ek) négyéves koráig minden gyerekápolással kapcsolatos kiadás elszámolható. (tápszer, babafürdető, légzésfigyelő, miegymás). Elég egy számla (4 hónapnál nem régebbi) a nevedre a DM-ből vagy CBA-ból, amire rá van írva, hogy pelenka, bébiőr, mellszívó, cumisüveg, stb. Azért erre is elmehet egy-két „rongyos” százezer egy évben. Felső éves korlát nincs.

 

Mire lehet felhasználni a befizetett összeget?

 

Összeg

Várakozási idő

I. Gyermekeink taníttatása

 

 

1. Óvodáztatás (ruházat, tanszer, tankönyv)

Maximum 111 000 Ft/gyermek/év

180 nap*

2. Iskoláztatás (ruházat, tanszer, tankönyv)

Maximum 111 000 Ft/gyermek/év

180 nap*

3. Egyetem/főiskola (tandíj, térítési díj, kollégiumi díj, albérlet)

Maximum 111 000 Ft/hallgató/év

180 nap*

4. Nagycsaládosok jövedelmének kiegészítése

A GYET összegéig/hó

180 nap*

 

 

 

II. Jövedelem- és egzisztencia védelem

 

 

1. Táppénz ellátás miatt kieső jövedelem pótlása

Maximum az igazolt kiesés összege/hó

nincs

2. Álláskeresési járadék és segély kiegészítése

A kapott ellátás és az azt megelőző jövedelem különbözete/hó

180 nap*

3. Megváltozott munkaképességűek jövedelempótlása

A kapott ellátás és az azt megelőző jövedelem különbözete/hó

180 nap*

 

 

 

III. Egészségünk

 

 

1. Gyógyszerkiadások finanszírozása

számlaérték

nincs

2. Gyógyászati segédeszköz finanszírozása pl. fogszabályozó, vérnyomásmérő, Scholl

számlaérték

nincs

3. Látássérült/mozgáskorlátozott/fogyatékos személy életvitelét segítő szolgáltatás

számlaérték

nincs

 

 

 

IV. Otthoni/idősgondozás kiadásainak finanszírozása

1. Otthoni ápolás

max. 28.500 Ft /hó

180 nap*

2. Idősotthoni elhelyezés

max. 28.500 Ft /hó

180 nap*

3. Temetési segély

számlaérték (max. 1 000 000 Ft)

nincs

 

 

 

V. Az otthonunk védelme

 

 

1. Devizahitel törlesztőrészlet támogatás

Az év elején érvényes minimálbér 15% – 2016-ban 16 650 Ft/hó

nincs

2. Lakásrezsi támogatás – csak védendő fogyasztónak)

Az év elején érvényes minimálbér 15% – 2016-ban 16 650 Ft/hó

nincs

3. Tűz és elemi kár esetén

számlaérték

nincs

 

VI. Családalapítás

 

 

1. Születési támogatás/Örökbefogadás támogatása

1 000 000 Ft (számlák benyújtása nélkül!)

A gyermek/unoka megszületése előtt a terhesség 91.

napjától igényelhető, a szülést követő egy éven belül. 180 nap*

2. Terhességi gyermekágyi segély és gyermekgondozási díj kiegészítése

A korábbi jövedelem és a kapott ellátás különbözete, de maximum a kapott ellátás mértéke.

180 nap*

3. Gyermekgondozási segély kiegészítése

az ellátással azonosan

180 nap*

4. Csecsemő és babaápolás

számlaérték

180 nap*

 

 

 

*180 nap: a szolgáltatásoknál a szolgáltatás fedezetéül a tag befizetése, munkáltatói hozzájárulás összege vagy adományként jóváírt összeg csak 180 napos kamatozást követően szolgálhat, illetve a számlára érkezett adókedvezmény és hozam azonnal felhasználható bármely szolgáltatásra.

Megtakarításod közeli hozzátartozód szolgáltatásigényére is felhasználhatod!

Például ha megnevezed három gyermekes testvéredet szolgáltatásra jogosultként, akkor a gyermekei iskoláztatása révén ruha- vagy tankönyvszámlák beküldésével 333 000 forintot tudsz kivenni az egyéni számládról évente (3 x 111 000 Ft).

 

Kockázatok

Mivel az átlagos pénztártag amint lehet, fel is használja a pénzt, amit jellemzően a munkáltatója fizetett be, ezért a pénztárak vagyona főleg bankbetétben, és magyar állampapírban van a likviditás miatt. Tehát befektetési kockázat gyakorlatilag egészen minimális, mert az állampapírokra az Állam vállal garanciát.

Mivel a Pénztárak hitelezéssel nem foglalkoznak, a felügyelet pedig figyeli őket, ezért nem szokott gond lenni. De a kockázatokat mindenkinek magának kell mérlegelnie! Az adójogszabályok évente módosulnak, így a visszatérítés mértéke is akár évente eltérő lehet. Addig éljünk vele amíg lehet! Aztán, mivel nincs semmi kötöttség a számla megszüntetésére vonatkozóan az összeg elköltését követően, így bármikor megszüntethető! Ha változik az adózás, akkor legfeljebb nem fizetsz be.

 

Jogszabályi háttér

  • Szja. Tv. 44/A-B-C-D §,
  • 1993. évi XCVI. törvény az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról

 

Ne veszítsd el idei adóvisszatérítésed, ha kérdésed van a tárcsázd a 06-1-769-0061 telefonszámot és lelkes csapatunk készséggel válaszol kérdéseidre. Ha már döntöttél, akkor az alábbi linkeken meg is nyithatod IZYS számlád és bankkártyáddal a neten keresztül már el is indíthatod befizetésed.

 

Online belépés

 

Kártyás befizetés

 

Szóljon hozzá, tegye fel a kérdését!

hozzászólás eddig

Kövesse híreinket, és értesüljön elsőként az újdonságokról!