fbpx

GYED és GYES – kinek a jobb?

GYED és GYES – a két szó, amelyiket mindenképpen használunk, amikor megjött a baba. Ilyenkor a kezdeti öröm után általában ezen szoktunk agyalni: ki maradjon otthon a gyerekkel? Inkább az apa vagy az anya?

anyuka és gyermeke

Mi a GYES és a GYED?

A GYED jelentése Gyermekgondozási díj, míg a GYES a Gyermekgondozási segély. A GYED-et a csak államilag biztosított személyek kaphatják, a GYES viszont alanyi jogon jár mindenkinek. A GYED jövedelemarányos, tehát felső korláttal rendelkező összeg, amelynek feltétele, hogy a szülést megelőző 2 évben bejelentett munkaviszonnyal rendelkezzünk, befizetői legyünk a TB rendszernek. Ezzel szemben a GYES alanyi jogon jár, a gyermek születésének pillanatától kezdve annak 3 éves koráig, ikergyermekek és fogyatékossággal születőeknél ez kitolható akár 10 éves korukig is. Fix összegű, bruttó 28 500 forint, az első gyermek után. Ám, egyszerre nem jár a kettő. És pont ilyen esetekben szokott nagy fejtöréseket okozni, hogy akkor ki is menjen el GYES-re, avagy ki kapja a GYED-et?

Általánosan bevett szokás, hogy az anyuka marad a gyermek mellett. Ezt olyan alapvető indokkal szokták alátámasztani, hogy a gyermek fejlődésében leginkább az édesanya tud a legtöbbet tenni. Ám a mai világ már nem sokat törődik a bevett szokásokkal, a ma tapasztalható egyre inkább kiéleződő versenyben, ami a bérezéseket is érinti, nem biztos, hogy az anyukáknak „éri meg” otthon maradni. A társadalom sajátsága miatt az fedezhető fel, hogy valamilyen szinten nincs meg a társadalmi egyenlőség, hiszen többszörösen bizonyított tény, hogy a férfiak jobban keresnek a nőknél. Pont az ilyen okok miatt merülhet fel az a dolog, hogy az apa marad otthon a gyermekkel, míg az édesanya visszamegy dolgozni. 

Objektíven erről a témáról nem igazán lehet nyilatkozni, hiszen minden család más és más. Mindenhol másképp alakulnak a financiális helyzetek, így erről mindenkinek magának kell döntenie. Ezekre a problémákra való megoldás lehet az IZYS – Önsegélyező Pénztár egyik családi szolgáltatása. A Pénztár ugyanis segítséget nyújt a szülés után egy egyösszegű kifizetéssel, vagy akár GYES/GYED kiegészítést ad, ami annyit tesz, hogy az otthonmaradó szülő jövedelmét egészíti ki.

Erről bővebben itt tájékozódhat:  Szülés utáni lecsökkenő jövedelem kiegészítése

Hogyan működik az öngondoskodás?

hogyan működkAki előrelátó, az nem bízza magát a körülményekre, hanem kezébe veszi a saját sorsa feletti irányítást. Ez pénzügyi szempontból olyan öngondoskodási programot jelent, amelynek segítségével Ön a saját pénzét egy meghatározott cél érdekében kisebb-nagyobb lépésekben halmozza fel, hogy amikor szüksége lesz rá, akkor azonnal fel tudja használni. Tudjon meg róla többet, kattintson ide, és olvassa el a részletes tájékoztatót…

Ismerje meg szolgáltatásainkat:

cafeteria

Szülés szolgáltatás

Csecsemő és babaápolási termékek

Cafeteria 2017

Gyermek születésekor nyújtható szolgáltatás. A szolgáltatást a terhesség ideje alatt vagy a szülést követő 1 éven belül lehet igénybe venni. 2013. januárjától a terhesség alatt és a szülést követően is egyösszegű pénzbeli támogatásként vehető fel.  A csecsemők és kisbabák a felnőtteknél nagyobb odafigyelést és gyengédebb törődést igényelnek. Az önsegélyező pénztári tagsággal adókedvezmény igénybevételével csökkenthetjük a felmerülő költségeket. A munkáltató az érvényes önsegélyező pénztári tagsággal rendelkező dolgozó választása alapján átutalja a pénztárnak a dolgozó által megjelölt összeget. Egyes szolgáltatások a befizetést követően azonnal felhasználhatók, pl. csecsemő és babaápolási termékek, védőoltások, kötszerek, gyógyszer, gyógyhatású készítmény, stb.

Engedje meg, hogy segítsünk!

A bizalmatlanság és a bizonytalanság érthető, amikor az ember a munkával megkeresett pénzét akarja a legjobb módon felhasználni. Az IZYS célja, hogy minél többen elérhessék az adómentes megtakarítást és a 20%-os adóvisszatérítést, ezért szívesen segítünk a kérdései megválaszolásában.

Adja meg telefonszámát és kollégánk munkaidőben felveszi Önnel a kapcsolatot.

[easy_contact_forms fid=3]

Ossza meg másokkal is az információt!

Szóljon hozzá, tegye fel a kérdését!

hozzászólás eddig

Kövesse híreinket, és értesüljön elsőként az újdonságokról!